Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları ne durumda?

Konut satışları ile alakalı veriler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Ayrıca 2021 yılının Ocak ayı verileri, en çok ve en az konut satışının gerçekleştiği illerin belirlenmesini de sağlamış oldu. TÜİK tarafından elde edilmiş olan bu verilere göre, 2020 yılının Ocak ayı verilerine kıyasla konut satışlarında düşüş söz konusudur. Dolayısıyla satış oranlarında görülen düşüş, tam olarak % 37.9 oranındadır.

En çok ve en az konut satışları hangi illerde gerçekleşti?

Satışların en fazla olduğu il, beklenmekte olduğu gibi İstanbul’dur. Onu, Ankara ile İzmir illeri takip etmektedir. Ayıca satışların en düşük seviyede kaldığı iller ise Hakkari, Ardahan ve Bayburt’tur. Bu illerde satılmış olan konutların miktarları şu şekildedir:

  • Satışların en fazla olduğu iller
  1. İstanbul, 13.666 konut
  2. Ankara, 6.635 konut
  3. İzmir, 4.063 konut
  • Satışların en düşük olduğu iller
  1. Hakkari, 10 konut
  2. Ardahan, 16 konut
  3. Bayburt, 31 konut

Sıfır dairelerin satışları da düşüşte

İlk defa satışa çıkarılarak yeni sahiplerine teslim edilen konutlara da talep azalmıştır. Yine 2020 yılının Ocak ayına kıyasla, bu düşüşün net oranı ise % 38.2 olmuştur. Dolayısıyla bu yılın Ocak ayında 22.268 adet sıfır konutun satılmış olması da beklentilerin altındadır.

Yabancılardan gelen talepler azalıyor

Yabancı ülke vatandaşlarının % 31.5 oranında talep düşüşleri de piyasayı etkilemiştir. Bununla birlikte geçen yılın aynı ayına göre, İran, Irak ve Rusya gibi yakındaki ülkelerin vatandaşlarına satılan konutların sayısında ciddi bir azalma mevcuttur. Dolayısıyla 2021’in Ocak ayında, yabancılara yapılan satışlarda % 31.5’lik bir kayıp ortaya çıkmıştır. Bunun dışında, satış yapılan yabancı müşteriler vatandaşlıklarına göre şöyledir:

  1. İran vatandaşları: 459 konut
  2. Irak vatandaşları: 385 konut
  3. Rusya vatandaşları: 260 konut
  4. Afganistan vatandaşları: 168 konut
  5. Yemen vatandaşları: 88 konut

Bununla birlikte, yabancılara yapılan toplam satışlar 2.675 adet olmuştur.

Düşen satışlar için YENİEVİM çare olabilir mi?

Gayrimenkul alanında önemli hizmetleri bulunan YENİEVİM firması, alıcıların maddi durumuna göre ödeme koşulları sağlaması ile dikkat çekiyor. Bundan dolayı, firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çalış ise ev sahibi olmak isteyenlere cazip fırsatlar sunabileceklerini söylüyor. Konut satışları azalmışken bu açıklamanın yapılması ise önemli.

Benzer haberler için tıklayınız.