Kategoriler
Genel

1 dairenin maliyeti 2021

Bina maliyetleri her yıl yeniden belirleniyor. Bina metrekare birim maliyetlerini her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden belirleniyor. 2021 yılı konutlar için inşaat metrekare birim fiyatları da yeniden belirlendi. 1 dairenin maliyeti 2021 ile ilgili detaylara haberimizin devamında ulaşabilirsiniz.

Emlak vergisine esas olmak üzere 2021 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlendi. Maliyet metrekare birim fiyatları 01 Ekim 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

1 dairenin maliyeti 2021

Öncelikle bir dairenin maliyetini öğrenmek için o konutun hangi inşaat türünde inşa edildiğine bakmak gerekiyor. Binalar çelik karkas bina, betonarme karkas bina, yığma kargir bina, yığma yarı kargir bina, ahşap bina, taş duvar bina, gecekondu tarzı bina ve kerpiç ve diğer basit yapılar şeklinde ayrılmaktadır. Biz betonarme olarak inşa edilen bir dairenin fiyatını hesaplayacağız. İnşa edilen binalar da lüks, basit, 1. sınıf, 2. sınıf, 3. sınıf binalar şeklinde beş bölüme ayrılıyor.

Ortalama bir malzeme kullanılan bir dairenin maliyet hesabını yapacak olursak 2. sınıf bir daire olarak kabul edebiliriz. 2. sınıf 100 metrekare büyüklüğe sahip bir dairenin maliyeti ise şu şekilde hesaplanır. Dairenin dıştan dışa büyüklüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen metrekare birim fiyatı çarpılması sonucu 1 dairenin maliyeti hesaplanmış olur.

Konut maliyeti hesaplama 2021

2. sınıf 100 metrekare betonarme bir dairenin 2021 yılı birim fiyatlarına göre maliyeti ortalama 888.07 * 100 = 88.807 TL olarak belirlenmiş olur.

Lüks sınıfında inşa edilmiş olan betonarme bir dairenin 2021 yılı birim fiyatlarına göre maliyeti ise ortalama 2.130.01 * 100 = 213.001 TL olarak belirlenmiş olur.

Bu değerlere asansör, kalorifer veya klima bedeli dahil değildir. Eğer kalorifer, klima ve asansör maliyetlerine eklemek isterseniz kalorifer ve klima için yüzde 8, asansör için ise yüzde 6 oranında ilave yapılarak maliyet hesaplanabilir.

2021 Yılı Binalar İçin İnşaat Metrekare Maliyet Bedelleri için tıklayınız…

Önceki yıllara ait Bina İnşaat Maliyet Bedelleri Cetveli için tıklayınız…

Exit mobile version