Kategoriler
Toki Haberleri

100 bin sosyal konut projesi dar gelirlileri 2021’de ev sahibi yapacak

100 bin sosyal konut projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), gelecek yıla dair inşaat hazırlıklarını başlattı. Her yıl TOKİ bünyesinde dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olması adına başlatılan sosyal konut projeleri 2021 yılı itibariyle sürdürülecek. Resmi Gazete’de duyurusu yapılan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre TOKİ’deki ilk adım sosyal konut projesiyle devam ediyor. Başvuru tarihlerinin henüz kesinleşmediği projede, inşaat başlangıç yılı 2021’i bulacak.

100 bin sosyal konut projesi gelecek yıla sarkıyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Resmi Gazete’de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı altında hedef planını oluşturdu. Her yıl dar ve orta gelirli vatandaşlara ev hakkı kazandıran TOKİ, projeden gelecek yılda vazgeçmeyecek. Sosyal projeye yeşil ışık yaktıklarını duyuran yetkililerin verdiği habere karşılık, vatandaşlar ev sahibi olmak için başvuru tarihlerini bekliyor. İnşaat hazırlıkları için çalışmalar yürütüldüğüne dair verilen bilgilendirmenin sonucunda henüz başvuru için tarihte netlik kazandırılmadı.

Şartlar diğer projelerde olduğu gibi devam edecek

Sosyal konut projelerinde TOKİ tarafından belirtilen başvuru şartları geçerliliğini koruyor. İlk şartın TC vatandaşı olmak olduğu belirtilirken; projede hak sahibi olmak isteyen kişinin il/ilçe sınırları içerisinde en az 1 yıldan az olmamak koşuluyla ikamet etmesi gereklidir. İkamet etmediği takdirde il nüfusuna kayıtlı olması şartı aranır.

Başvuru kategorisinin Şehit Aileler, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri arasında değişim gösterdiği, başvuru yapmak isteyenlerin mutlaka en az 3 yıl olmak üzere ikamet şartını karşılaması istenir. İkameti bulunmayanlarda ise mutlaka il nüfusuna kayıtlı olması şartı aranır. Belirtilen kategori dışındakilerin daha öncesinde Toplu Konut İdaresinden herhangi bir konut satın almış olmaması gerekiyor. Tüm bu şartlara istinaden aranan bir diğer özellik, idareden konut kredisi kullanılmamış olması şartıdır.

İlk kez ev sahibi olma kuralı

Alıcı kişisinin tapu üzerinde kendisine, eşine veya çocuklarına ait herhangi bir ev sahipliği bulunmaması gerekiyor. Tapuda geçen kayıtlı kat irtifaklı/kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun olmaması en önemli şartlardan birisidir. Belirtilen kurallar ışığında kişilerin tarla, bağ, bahçe, köy evi ve iş yeri sahibi olması satın alımlarda sakınca yaratmaz. Kategori bazında Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlere yeniden dönersek, kişilerin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkullerin şart dışına alındığını bilmemiz gerekir.