Kategoriler
Toki Haberleri

100 Bin Sosyal Konut Projesinde devam kararı

100 Bin Sosyal Konut Projesi tüm hızıyla devam ediyor. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak adına kira öder gibi ev sahibi olduklarını belirtti. Kura çekilişlerinin devam ettiği sürecin temmuz ayında sonlanacağı ve yeni konut projeleri için temellerin atıldığı söyleniyor.

100 Bin Sosyal Konut Projesi dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından daha önce müjdeli haber olarak duyurulan konut projesi; Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışmaları sonucu gerçekleşiyor. Daha önce birçok kişiyi ev sahibi eden Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bu sırada diğer bölgelerdeki evler için kura çekimlerini devam ettirmekte. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı karşısında mücadele veren Türkiye, kura çekilişlerini online platformlar aracılığıyla gerçekleştireceğini duyurmuştu. Ancak 28 Nisan tarihinde yeniden kura çekimlerine başlayan TOKİ, planlanan çekilişleri 29 Temmuz’da tamamlıyor.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 100 Bin Sosyal Konut Projesi hakkında detaylı bilgiler aktardı. Özellikle son 18 yılı kapsayan süre içerisinde 901 bin 366 konut rakamını tamamladıklarını belirten Bulut, yaklaşık olarak 3,5 milyon haneyi ev sahibi yaptıklarını belirtiyor. 81 il üzerinde gerçekleştirilen konut projesi, temmuzda tamamlanırken, önümüzdeki süreçte yeni sosyal konut projeleri ortaya çıkacak. Böylece kura çekilişlerine hak kazanan ancak adı çıkmayan kişilere yeni bir şans doğuyor.

Önümüzdeki dönem yeni projelere adım atılacak

100 bin dar gelirli aileyi ev sahibi yapma umudu ile çıkılan yeni projede kişiler, kira öder gibi ev sahibi olmaya devam edecek. Yüzde 10 peşinat ile aylık ödemenin 894 liradan başladığı ödeme seçenekleri, aynı zamanda 240 aya varan vade sayesinde dar gelirlinin yüzünü güldürüyor. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, hedefin ilk olarak dar gelirli vatandaşlar olduğunu vurgularken, hiç ev sahibi olmamış vatandaşların öne çıktığı bir proje olduğundan bahsediyor. Sosyal devlet anlayışının ortaya çıkarıldığı konut projeleri sayesinde vatandaşlar ile devlet arasında dost bağı kurulmaya devam edilecek. Başta şehit aileleri ve gaziler olmak üzere, dar gelirli vatandaşın barınma ihtiyacı karşılanıyor.

Başvurularda daima yüksek rakamlar görüldü

Geçtiğimiz yıl TOKİ tarafından iki ayrı sosyal konut kampanyası başarıyla yürütüldü. 50 bin Sosyal Konut olarak ortaya çıkan proje, ilk kampanyasını 5 Mart 2019 tarihinde başlattı. Sadece 50 bin konutun satışa çıktığı 67 il içerisinde 140 proje başarıyla tamamlandı. Ömer Bulut, ilk defa TOKİ bünyesinde bu kadar büyük bir projeye ev sahipliği yapıldığını belirtiyor. Ülke genelinde yüksek katılım sağlandığı 50 Bin Sosyal Konut projesinde, toplamda 638 bin başvuru görülmüştür. Yoğun ilgi ve talepten dolayı inşaatların kesilmediği süreçte ise 50 bin Sosyal Konut projesi TOKİ tarafından, 100 Bin sosyal Konut Projesi olarak değiştirildi. 67 il üzerinden yola çıkılan hedefin bu sayede 81 ile yayıldığı biliniyor.

Kentsel dönüşüm projeleri hız kazandı

İstanbul ve Ankara’nın yoğun nüfusuna karşı konut ihtiyacı ortaya çıkmasıyla yeni konut projeleri hız kaybetmeden devam ediyor. Sosyal konut ve kentsel dönüşüm adı altında çalışmalar başlatan TOKİ, İstanbul’da 164 bin 105 konutun yapımını sürdürmektedir. Bu rakamdan 153 bin 59’u tamamlanırken; Ankara’da ise 83 bin 645 konutun yapımına başlandı. Planlanan hedef doğrultusunda 80 bin 911 konutun tamamlandığı bilgisi, TOKİ Başkanı Ömer Bulut tarafından verildi.