Kategoriler
Emlak Haberleri

1050 Konutlar için birleşen İMSİAD ve BEGD üyelerinden ilk çağrı geldi

1050 Konutlar hakkında görüş bildiren İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Andıç, bir türlü gelmek bilmeyen dönüşüm hikayesi hakkında açıklamalarda bulundu. Bursa’da oluşması beklenen herhangi bir depremde yıkıntıya neden olacak bölgelerin başında 1050 Konutlar geliyor. Burada kentsel dönüşüm için çözüm önerisi arayan dernek ve üyeler, kamu kurumlarına ‘öncü olun’ çağrısında bulundular.

1050 Konutlar için kamuya seslendi

Bursa’da bir araya gelen İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleri, riskli bölgelerin başında gelen 1050 Konutlar için yeni hatırlatmada bulundular. Geçtiğimiz 30 Ekim tarihinde İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem sonrasında Bursa’da riskli bölgeler yeniden gözden geçirildi. Kent bazında ‘risk’ denilince akla ilk gelen bölgelerden birisinin 1050 Konutlar olduğunu belirten İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, kamuya ‘öncü olun’ çağrısında bulunan kişi oldu. İMSİAD’ın ev sahipliğini üstlendiği gündem toplantısında katılımcı olan Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) üyeleri, görüşmeler sırasında inşaat sektörünün güncel durumunu ele aldılar. Burada öne çıkan konunun 1050 Konutlar olmasına karşın; konut satışları, dönüşüm projesi ve yeni müteahhitlik yasası yeniden gözden geçirildi.

Düşük faizli kredilerin etkisi yeniden hatırlandı

Mustafa Andıç, yapmış olduğu açıklamalarında haziran ayında kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizlerin etkisini konu edindi. Görüşlerini bildirdiği toplantıda BEGD üyesi gazetecilere güncel konut satış istatistikleri üzerinden değerlendirmeler yaptı. Kredi faizlerinin 0.64’e kadar gerilediği dönemde satış grafiklerinin yeniden olumlu seyre geçtiğini belirten Andıç; oluşan ciddi ivmenin yatırım iştahında şevki ve yastık altındaki dövizlerin piyasaya girmesine sebep verdiğinden bahsetti. Belirlenen amacında tam olarak bu olduğuna değinen İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, yapılan girişimde etkinin devamlılığı için düşük kredilerin sürdürülebilir olmasının gerekliliğini ele aldı. Ancak konuşmasının sonlarına doğru, “Saman alevi gibi bir anda paylayıp ardından sönmesi sağlıklı değil,” diyerek durumun pek iç açıcı olmadığını vurgulamıştır.

Dönüşüm maksadıyla proje oluşturuldu

Akpınar Mahallesi’nde dönüşüm sürecinin başlatılacağı ve ardından herhangi bir girişimin bulunmadığına dikkat çeken Andıç; 1050 Konutlar’a dernek altında özel olarak proje ürettiklerini söyledi. Daha sonra konuya ilişkin şu sözler ortaya çıktı: “Kentsel dönüşümün özellikle risk yaratan Konutlar bölgesinde yapılması gerekliliği son zamanlarda daha iyi anlaşılmıştır. Bin 450 metre uzunluğuna yükselen bir alana sahip olan riskli bölgede jandarma, okul, sağlık ocağı, cami, park ve yol bulunuyor. Burada ilk çalışmaların komple bir bakış açısı yarattığını biliyoruz. Bu oldukça zordu. Ancak bizler dernek altında bunu basitleştirmenin yollarını aradığımızda üyelerimizden mimar Şenol Şimşek’in desteğini aldık. Şimşek’in yaratım sürecinden geçirdiği çalışmaların ardından yola bakan cephede 64 blok tasarlandı. Arka bloklarda ise zemin+7 kat üstüne eklenmiştir.”

Bursalı firmaları işe davet ediyor

Projenin hayat bulması adına Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a iletim gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve yardımcıları ile ilgili yetkililerin katılımlarıyla dönüşüm hakkında görüşler bildirilmiştir. Tamamlanan toplantı sürecinin ardından yapımın tüm şehre yayılması isteklerinin var olduğundan söz eden Andıç, projeyi TOKİ veya Emlak Konut üzerinde görmek istemiyor. Yatırımın 1.5 milyar lirayı bulmasını beklediklerini açıklayan Mustafa Andıç, ilgili projenin yalnızca şehir içinde kalmasını istediklerinden söz etti. İstekleri doğrultusunda kent genelindeki tüm akademik odalarla görüşmeleri tamamlayan dernek; artık projeyi oluşturduklarını ve hayata geçirilmek için hareket kazanılması gerektiğini duyurdu.

Projeye dair detaylı bilgi için tıklayınız.