Kategoriler
Emlak Haberleri

110 bin konutun dönüşüm sürecinde 85 bini fiilen devam ediyor

110 bin konutun dönüşümüne imza attıklarını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; geçtiğimiz sene içinde dönüşüme ayrılan yatırım bedelini 39 milyar lira olarak duyurdu. Başlatılan çalışmalarda 30 milyar liralık bedelin 85 bin konutun inşaatına yatırıldığı yıl içinde inşaatlar 2021 yılı itibariyle sürmektedir.

110 bin konutun dönüşümü için 39 milyar lira

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; Bakanlık çalışmaları hakkında detaylı bilgileri Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker ve yönetim kurulu üyelerine verdi. Ekonomide yeni rotanın yeşil bir ekonomi olduğunu söyleyen Kurum, sınırlı kaynakları nasıl daha etkin ve faydalı kullanacaklarına dair belirli bir yaklaşıma geçtiklerini vurguladı. Belirlenen bu yeşil ekonomiye göre artık AB, ihracat yapmayı planladığı ürünlere bu şartı getirmektedir. AB’yi örnek alarak yeşil ekonominin altyapısını hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmaları milletvekilleriyle paylaşıldı. Çalışmaların daha doğru bir rota üzerinde yürütülmesi için gerekli bir iklim kanununa ihtiyaç duyulmuştur. 2021 yılında hedeflenen ekonomi için Meclis tarafından hazırlanan iklim kamunu getireceği iklim değişikliğiyle birlikte mücadelede daha kararlı adımların atılmasına neden olunacak. Gerçekleştirilen düzenlemelerin iklim değişikliğine karşı uyum ve risklerle mücadelesi ise önemli bir kilometre taşı olarak görülecektir.

Kanal İstanbul Projesi tarihin en büyük dönüşümü

Bakan Murat Kurum, yapmış olduğu açıklamalarda Kanal İstanbul Projesini öne çıkardı. İstanbul Boğazı’nı koruması planlanan Türkiye’nin en çevreci şehircilik projesine imza attıklarının altını çizen Kurum, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini aktardı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen çalışmaların neticesinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük dönüşüm projesi başlatılmıştır. Yüzde 52’sini yeşil alan ve sosyal donatı olarak ayıran proje sorumluları; Kanal İstanbul Projesinin ÇED sürecini gerekli üniversitelerin ilgili birimleri ve vatandaşların görüşleri doğrultusunda tamamladı. Üç etap üzerinden çevre düzenleme işlemlerine onay verildiği ve bu onayı değerlendireceklerini açıklayan Kurum, 2021 yılını Kanal İstanbul’un yılı olarak değerlendiriyor. Yıl itibariyle temellerin atılacağı Kanal İstanbul’un gerek ülkemiz gerek ise İstanbullulara yakışır bir proje olması sağlanacak.

Depreme dayanıklılık konuları başa alındı

110 bin konutun dönüşümü için ayrılan 39 milyar liralık yatırım bedeli, gün itibariyle 81 bin konut için 30 milyar liranın harcanmasına neden oldu. Elazığ, Malatya ve İzmir’in deprem gerçekliğini öne çıkardığı dönemlerde bütün riskli alanların hazır hale getirilmesi gerektiği anlaşıldı. Siyaset üstü bir bakış açısıyla birlik ve beraberliğin öndeliğinde başlatılması gereken bir iş olan kentsel dönüşüm projeleri, acilen dönüştürülmesi gereken konut stokunun belirlenmesinde rol oynuyor. Taleplerin ülke geneline yayıldığını belirten Kurum, yapı denetimi kapsamında devam ettirdikleri çalışmaları son 2 yıl içinde 102 bin 500 binada tamamladıklarını söyledi. 1800 hektarlık alanın koruma altına alındığı 2020’de, 297 bin 891 hektar büyüklüğüne eşit olan 350 doğal SİT alanının 175’ini kesin korunacak hassas alan ilanı verilmiştir.

İstanbul dönüşümün merkez şehri

Projelerin merkezinde İstanbul’un olduğunu bir kez daha hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Türkiye genelinde yaptıkları yatırımlarının değerini 81 milyar lira olarak açıkladı. Bu değer, 272 bin 261 sosyal konut ve kentsel dönüşüm projesini bugün bile devam ettiriyor. 2021’de toplam bedeli 25 milyar lira olarak hesaplanan 80 bin konutluk kentsel dönüşüme imza atmak için hazırlıkların başlatıldığı süreçte; İstanbul’da yaklaşık olarak 1,2 milyon bina ve 5,9 milyon konutun bulunduğu hatırlanmalı. Bu konutlardan 1,5 milyonunun risk altında olduğu, 300 bininin ise acilen dönüştürülmesi gerektiği kaydedildi. 10 milyon metrekare büyüklüğüne erişen 64 riskli alan ise hala çalışmaların ana merkezi halindedir.