Kategoriler
İhaleler

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne 700 milyon liralık ihale

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde davetiye usulünce yürütülen ihale tamamlandı. Eski adıyla “Devlet Bahçeli” olarak bilinen Adana’daki köprüye yakın zamanda ’15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ adı verilmişti. Davetiyesi bulunan sayılı katılımcının yer aldığı ihalede öngörülen bedel 700 milyon TL oldu.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ihale sürecinden geçti

Adana’da yer alan köprünün ihalesi davetiye usulüne uygun bir şekilde yürütüldü. Yapılan açıklamada sayılı firmanın katılım sağladığı ihalenin öngörülen bedeli 700 milyon TL’ye ulaştı. Habertürk’ün düzenlemiş olduğu içerikte, söz konusu ihaleyi kazanan firmanın daha önce finansman sıkıntılarıyla uğraştığı ve bu nedenle inşaatı tamamlayamadığı bilgisine yer verildi. Saha çalışmalarının sözleşmeden sonra başlanacağı söylenirken, köprünün temeli 30 Mart 2016’da atılmıştı.

Çalışmalar başlatılacak

Adana’da hayat bulan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, bir zamanlar MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin adını taşıyordu. Köprü temelinin 30 Mart 2016’da atıldığı bilgisi verilirken, törene Bahçeli’nin de katıldığı anımsatıldı. Başlangıçta 215 milyon TL’den tamamlanan köprü ihalesinde bitiş yılı 2018 olarak açıklanmıştır. Ancak aradan geçen 4 yılın ardından köprüde yalnızca üçte bir kadar tamamlanma görüldü.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar hedeflenen sürede köprü inşaatının bitmemesinin nedeni olarak kaynak sıkıntısını gösteriyor. Önceki belediye tarafından yürütülen proje 215 milyon TL’den yapılacaktı. Ancak köprüye 120 milyon TL harcandıktan sonra projenin iptali söz konusu olmuştur.

Projeyi üstlenen firmanın yenilenme isteğine kulak verdiklerini belirten Karalar, yaklaşık olarak 600 milyon TL’lik bir faturayla karşılaştıklarını söylüyor. Bahçeli’nin ismini taşıması beklenen köprünün tamamlanabilmesi için projeye kendi döneminde 40 milyon aktaran yeni başkan, “Firma bize toplam maliyetin 600 milyon TL olduğunu söyledi.” dedi.

Karayollarına devredildi

20 Ağustos günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan yeni karara göre köprünün Ulaştırma Bakanlığı’na aktarılması onayladı. 700 milyon TL üzerinden aktarılan köprünün tamamlanabilmesi adına hızla çalışmalara başlayan Karayolları Genel Müdürlüğü, projenin ihale hazırlıklarına girdi.

İsim değişikliği yapıldı

Bahçeli’nin yeniden kendini öne çıkardığı süreçte, hassasiyeti olduğunu söyleyerek isminin köprüye verilmesinden endişe duyduğu belirtildi. Bu nedenle köprünün Adana için elzem olduğunu bildiren Bahçeli, köprünün Recep Tayip Erdoğan ismiyle hizmet hayatına kazandırılması gerekliliğini vurguladı. MHP liderinin ikinci önerisinde ise “15 Temmuz 2016 Demokrasi ve Şehitler Köprüsü” vardı. Bunun üzerine isim değişikliğine gidildi.

Yatırım tutarı 700 milyon TL

Karayolları Genel Müdürlüğü altında yeniden projenin inşaat hayatına başlanacağı söylenirken, yapılan çalışmalar doğrultusunda ihale süreci tamamlandı. Davetiye usulünce yürütüldüğü bilgisine ulaşılan ihalede sayıca fazla olmayan belli başlı firmalar katılım sağlamıştır. Projeyi kazananın mali sorunlardan iptal kararı alan aynı inşaat firması olduğu aktarılırken, köprünün yaklaşık yatırım bedeli 700 milyon TL oldu.