Kategoriler
Ekonomi Gündem

17 Burda AVM çatısına Güneş Enerjisi Santrali kurulacak

Esas Gayrimenkul’den sürdürülebilirlik konusunda büyük bir adım gelmiştir. Bir gayrimenkul yatırım şirketi olan Esas Gayrimenkul 17 Burda AVM çatısına güneş enerjisi santrali hayata geçirecektir. Ayrıca Güneş Enerjisi Santrali  Yap İşlet modeli ile alışveriş merkezine kurulacaktır.

17 Burda AVM çatısına GES kurulacak

Kurulması düşünülen sistem 22 bin metrekare büyüklüğündeki alanda, 3 MWp kurulu güce sahip olacaktır. Böylece Türkiye’de ticari gayrimenkuller arasında bugüne kadar kurulmuş en büyük GES sistemi olacaktır. Gayrimenkul yatırım firmasının sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ilk olarak Çanakkale, merkez’de yer alan alışveriş merkezinde sistem kurulacaktır. Ayrıca bu sistem kurulduğunda ise Türkiye’nin en büyüğü olacaktır. 22.000 metrekare yüzölçümüne sahip bir alanda 3 MWp kurulu bir güce sahip olunacaktır. Böylece Türkiye’de ticari gayrimenkuller arasında bugüne kadar kurulmuş en büyük GES sistemi olacaktır.

Kullanılacak enerji I-REC sertifikalı olacak

Türkiye’nin önde gelen  gayrimenkul yatırım firmalarından biri olan Esas Gayrimenkul sürdürebilirlik konusunda adım atmıştır. Bu kapsamda firma Çanakkale’de yer alan alışveriş merkezinde uygulayacaktır. Esas 17 Burda AVM projesinden sonra ise yine aynı projeyi ayrıca 2022 yılı içerisinde Adana şehrine gerçekleştirecektir. Adana’da yer alan 01 Burda AVM’yi, Lüleburgaz’da yer alan 39 Burda AVM izleyecektir. Ayrıca bu projelerin dışında yine aynı uygulamayı Kocaeli şehrinde yer alan 41 Burda AVM projesinde gerçekleştirecektir. Hayata geçirilecek güneş enerjisi sistemlerinde üretilecek enerji ise I-REC (International Renewable Energy Certificate) sertifikalı olacaktır.

Proje hayata geçirilirken binanın mimari yapısı ve Çanakkale’nin güneş verimliliği de dikkate alınmıştır. Bu sistemin hayata geçirilmesi ile birlikte alışveriş merkezinin toplam elektrik tüketiminin yüzde 30’unun karşılanması ön görülmektedir. Bu oran yaklaşık aynı anda 856 adet konutun tükettiği enerjiye karşı gelmektedir. Ayrıca 701 ton atığın geri dönüştürülmesine ve 1.025 ton kömürün yakılmasına eş değer olmaktadır. Böylece bu sistem kullanılarak yeşil enerji üretilmiş olacaktır. Bu sayede toplam 2.051 ton karbonun doğaya salınımı da engellenmiş olacaktır. 2022 yılı içerisinde 01 Burda AVM, 39 Burda AVM ve 41 Burda AVM projelerinde hayata geçirilecek GES sistemleriyle, rakamlar katlanarak artacaktır.

Sektörümüze ilham olmayı da hedefliyoruz

Esas Gayrimenkul Varlık Yönetimi Lideri Nevzat Yavan proje ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Yavan, şirketin uzun vadede değer yaratan projeler geliştirme ve yönetme misyonuyla çalıştığını belirtmiştir. Ayrıca bu projenin kendileri için büyük bir önem taşıdığını da belirtmiştir. Yavan, sürdürülebilir bir dünya için en önemlilerinden biri ise yeşil enerji üretimi olduğunu belirtmiştir. Kendilerinin ise bu konuda ellerini taşın altına koyduklarını da belirtmiştir.

Ayrıca diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version