Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

1915 Çanakkale Köprüsü Lapseki ilçesinin değerini arttırdı

1915 Çanakkale Köprüsü adı verilen dev proje için geri sayım devam ederken, bölgenin köprü inşaatı nedeniyle popüler lokasyonlar arasına girdiği görüldü. Henüz hizmete girmeyen köprünün Çanakkale Boğazı’nı süslediği günümüzde, çalışma sahasının bulunduğu ilçede arsa ve konutların değerinde yüzde 40’lık artış yaşandı.

1915 Çanakkale Köprüsü tüm ilçeyi değiştirdi

“Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü” olarak bilinen 1915 Çanakkale Köprüsü için çalışmalar devam ediyor. Renkleri ve özel figürleri sayesinde “simgelerin köprüsü” olmayı başaran projenin, Lapseki ilçesi Şekerkaya ve Gelibolu ilçesi Sütlüce’deki şantiyeleri aynı hızda çalışmaları sürdürmektedir. 35 dakika süren boğaz geçişini 6 dakikaya indirecek olan köprü, dört mevsimden yalnızca yaz aylarında uzun araç kuyruklarına sahne olacak.

“Çanakkale Boğazı’nın gerdanlığı” şeklinde ünü yayılan köprünün, her iki yakası da suyun içinde yükseliyor. Blokların üst üste yerleştirilmesiyle birlikte, Türk bayrağını simgeleyecek olan kırmızı ve beyaz renklerden oluşan köprü ayakları tamamlandı. Projede yer alan diğer çalışmalara ağrılık veren yüklenici firma, köprü için Lapseki bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor. Bu bölgede yer alan otoyol bağlantıları, köprü ve menfez gibi bağlantı ara elamanlarının inşası devam ettirilmekte.

Proje kapsamında İstanbul’u Balıkesir’e bağlayacak olan yollara gişeler, ara yollara ise kavşak bağlantıları yapılacak. Yarım asır süren hayallerin sonunda ortaya çıkan 1915 Çanakkale Köprüsü adına yapılan çalışmalar, ihale sürecinin başlamasının ardından hız kazandı. Dev ayaklarının ışıklandırılması özellikle boğazda estetik bir görünüme neden olurken; sektörler arası yeni gelişmelere kapı aralandı.

Köprünün inşası sektöre kazandırmaya devam ediyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşası başladığı andan bu yana bölgedeki konut ve arsaların değeri yüzde 25 artış yaşadı. Çalışmaların devam ettirildiği süreçte, dev ayaklara kazandırılan estetik görünüm çalışmaların yüzde 40 oranında tamamlanmasını sağlamıştır.

Lapseki bölgesinde 20 yıllık emlakçı olan Seyhan Arslan, AA muhabirine sektörde yaşanan değişimler hakkında bilgiler aktardı. Köprünün inşasından bu yana bölgenin sektör içinde popüler hale geldiğini belirten Arslan; “İhale aşamasında başlayan hareketlenmenin, temel atma sürecinde artış yaşadığı biliniyor. Lokasyonun öne çıkmasını sağlayan yeni proje fiyat artışlarına da neden oldu. Konuttan araziye kadar yaşanan bu fiyat artışı, aynı zamanda ilçe genelindeki nüfus artışına da sahne olmuştur. Pandemi dönemindeki durgunluğa rağmen bölge üzerinde satışlara biran olsun ara verilmedi. İstikrar sağlayan satışların tapu işlemlerindeki hacmi oldukça yüksektir.” dedi.

Köprünün dev ayaklarına yapılan özel ışıklandırma boğaza renk katarken, diğer çalışmaların sürdürüldüğü belirtiliyor. İlk günden bu yana projeye olan ilginin bölgeyi öne çıkardığı süreçte arz ve talepte artış yaşandı. İnsanlar bölge üzerinde yeni konutlar talep etmekle birlikte, daha çok konut satın alımı gerçekleştirdi. Meslektaşlarıyla birlikte fazla mesai yaptıklarını söyleyen Arslan, fiyatların önceki döneme göre yüzde 35 artışla kapandığını aktarıyor.

Ayrıca bölgeler arası değişen fiyat aralıklarında rakamlar yüzde 40 seviyesine erişti. Önceden 100 bin TL’den satışa çıkarılan tarlalar, yaşanan ilgi artışından sonra satıcı tarafın fiyatların yeniden arttırılmasına sahne oldu. 140 ila 150 bin civarında satılması beklenen değerinden fazla fiyat biçilen araziler satılmaya devam ediyor. Bölgenin özellikle meyve konusunda ilgi çekici bir yer olduğu düşünülürse, önemli ürünlerin üretiminde bulunmak isteyen kişiler satın alımlardan vazgeçmeyecektir.

Faizlerin düşmesi satışlara olumlu yansıdı

Bir diğer emlakçı Burhan Kaya ise, köprüde süren çalışmaları yakından takip ettiklerini bildirdi. Bölge üzerinde köprü hayallerinin daima olduğunu belirten Kaya, önceleri projeye kesin gözüyle bakılmadığını aktardı. Ancak dev projenin kesinleşmesinin ardından Lapseki’ye olan ilginin giderek arttığı süreç boyunca, köprü açılışı bölgeyi merkez haline getirecek.

Birkaç yıl boyunca emlak sektöründe yaşanan durgunluktan bahseden Kaya, yaşanan olumsuzluğun pandemi sürecinde artış yakaladığını söyledi. Fakat kısa süreliğine yenilenen faiz oranları, vatandaşların sektöre olan ilgisini yeniden canlandırmaya yetmiştir. TÜİK verilerine göre satışlar, geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 40 artış yaşadı.

Yatırımların bölge üzerinde devam ettiği görülürken, yatırımcıların sıklıkla İstanbul, Bursa, İzmir ve Yalova’dan geldiği tespit edilmiştir.

18 Mart 2022’de hizmete giriyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılına özel olarak açılış yapılması hedeflenen 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 metreden tamamlanacak. Köprüde yer alan kule bağlantılarının, Türk bayrağını simgelemesi adına kırmızı ve beyaza boyanacağı bilgisi paylaşıldı. Her iki yakanın 333 metre yüksekliğe sahip olması beklenirken, kulelerin üst kısmında Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı esnasında sırtına yüklendiği top mermisi temsil edilecek.

18 Mart 2022’de başta bölge halkı olmak üzere, tüm Türkiye’nin hizmetine sunulacak olan köprü, Avrupa’dan ziyarete gelenleri de karşılayacaktır.

Proje haberlerine göz atmak için tıklayınız.