Kategoriler
Proje Haberleri

1915 Çanakkale Köprüsü önemli adımı tamamlandı

Dünyanın en geniş açıklıklı asma köprüsü unvanını alacak 1915 Çanakkale Köprüsü‘nün inşasında önemli bir aşama tamamlandı. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından ihale edilen projenin son kule blokları yerleştirilip ayakları tamamlandı.

Yap-işlet-devret modeliyle ihalesi yapılan köprünün 18 Mart 2022 tarihinde açılması bekleniyor.

Daelim, Limak, SK&EC ve Yapı Merkezi’nin ortaklaşa inşa ettiği projenin 1915 Çanakkale Köprüsü Kule İnşaatları Tamamlanma Töreni düzenlendi. Törende konuşan Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu köprünün faydalarına değindi.

Hızlı ve düşük maliyetli yük taşımacılığı

Projenin tamamlanmasıyla beraber Trakya ve Batı Anadolu bölgelerindeki sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerindeki faaliyetlerin hız kazanacağını dile getiren Arıoğlu, yük taşımacılığı faaliyetlerinin hız kazanacağını ve daha ucuza geleceğini kaydetti.

Başar Arıoğlu‘nun açıklamaları şu şekilde:

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, Avrupa ile Türkiye’nin batı ve güney bölgeleri arasında doğrudan bağlantı olacak ve bu bölgelerde gelişmeyi hızlandıracak. ‘Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ kapsamında, Türkiye’nin öncülük ettiği ‘Orta Koridor’ girişiminin bir parçası olarak, Pekin’den Londra’ya kesintisiz bir ticaret yolu oluşturma hedefine doğrudan katkı sunacak. Trakya ve Batı Anadolu’daki sanayi, ticaret ve hizmet sektörleri ivme kazanacak. Projenin sunacağı daha hızlı ve daha düşük maliyetli yük taşımacılığı avantajı bu bölgelerin sadece ekonomik faaliyetlerini değil, sosyal bağlarını da güçlendirecek. Böylece Çanakkale, şanlı tarihine ve 21. Yüzyıl’a yaraşır dev bir esere kavuşacak.”

1915 Çanakkale Köprüsü faydaları

1915 Çanakkale Köprüsü Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren dördüncü deniz yolu olacak. Deniz yollarıyla beraber bu kıtaları birleştiren yol sayısı toplamda, altıya çıkacak. Öte yandan 334 metrelik tepe noktası yüksekliği sayesinde en geniş açıklıklı asma köprüsü unvanını alacak.

Köprünün ayakları arasında 2 bin 23 metre uzunluğunda açıklık olacak. Bu orta açıklık, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılını temsil edecek.

Köprünün kulesi, deniz seviyesinden itibaren 318 metrelik yüksekliğe sahip olacak. Bu da 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni sembolleştirecek. Köprünün toplam uzunluğu ise 4 bin 608 metre olacak.