Kategoriler
Ekonomi

2019’un tüketim harcamaları konut, su, elektrik ve yakıt arasında değişti

2019’un tüketim harcamalarının dörtte biri konut, su, elektrik ve yakıt arasında dağıldı. Medya takip kurumu Ajans Press, dijital basın arşivinden yarar sağladığı araştırma sürecinde geçen yılın tüketim harcamalarını gözler önüne serdi. Haneler arası yapılan bu harcamalar; gelir düzeyi, kültürel alışkanlıklar ve coğrafi durum gibi nedenlerden dolayı değişkenlik göstermiştir.

2019’un tüketim harcamalarının arasında 4 büyük var

Medya takip kurumu Ajans Press’in araştırma konusu olan tüketim harcamaları, geçtiğimiz yılın değerlerini gösteriyor. Harcamalarda değişkenlik gösteren oranların genel itibariyle yaşam şekline göre değiştiği belirtildi. Bu yaşam şekillerinde gelir düzeyi, kültürel alışkanlıklar ve coğrafi duruma bağlı harcamalar belirli kalıplarda birbirinden ayrıldı. Ancak genel itibariyle 2019’un tüketim harcamalarının konut, su, elektrik ve yakıt kısmına gittiği söyleyebilir. Yapılan araştırmalar kapsamında dijital arşivden yarar gören Ajans Press, geçtiğimiz yılda medya tarafından paylaşılan tüketim harcamalarıyla alakalı haberleri gözden geçirdi. Toplamda 827 haberi gözden geçiren araştırma ekibi, hayat pahalılığı haberlerini de araştırma sürecine eklemiştir. Geçtiğimiz yıl 4 bin 474 habere konu olan pahalılık, bu yıl yalnızca 2 bin 527 habere yansıdı.

Eurostat verileri incelendi

Verilerden elde edilen bilgilerde, 2019 yılının hane harcamaları istatiksel olarak belli oldu. Haneler; gelir düzeyleri, kültürel alışkanlıkları ve coğrafi durumlarına göre tüketimde farklı kalıplara sahip. Ancak, 2019 yılında tüketim harcamaları arasında dörtte biri kadarının konut, su, elektrik ve yakıt olduğu söylenebilir. Bunun dışında AB ülkelerinde en çok harcama yapılan alanlar yüzde 13,1 ile ulaşım oldu. Sağlık harcamalarına ayrılan pay ise yüzde 4,4 olarak belirtildi. 2019’un tüketim harcamalarının en azı ise yüzde 0,9 oranına erişen eğitim olarak tespit edilmiştir. Değişen yaşam şekillerine göre tüketimde ortak payı oluşturan konut, su, elektrik ve yakıt; 2020 itibariyle ülke gündemi olmaya devam etmektedir.

Ekonomi haberlerine göz atmak için tıklayınız.