Kategoriler
Emlak Haberleri

2020’de konut fiyat artışının etkisi Gaziantep ve Sakarya’yı öne çıkardı

2020’de konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler sıralamasında birinciliği elden bırakmayan Gaziantep ve Sakarya liste şampiyonu oldu. Türkiye genelinde yapılan konut satışlarında artan fiyatlara istinaden yürütülen araştırmalar, fiyatların en çok arttığı illeri ortaya çıkardı. Buna göre; 81 il geneline kıyasla Gaziantep’in değişimi yılın ilk üç aylık sürecine denk geliyor. Ortalama değişimin yüzde 18’e çıktığını kaydeden veriler, ili birinciliğe yükseltmiş ve Nisan ayının başlangıcından itibaren yerini Sakarya’ya bırakmıştır.

2020’de konut fiyatlarının yükselişi önlenemedi

2020 yılının konut fiyat değerleri yılın ilk üç ayını Gaziantep’i sahneye aldı. Fiyat artışlarının ortalama yüzde 18 değişimle görüldüğü il, pandeminin başlangıcından itibaren yerini Sakarya’ya devretmiştir. Konut satışlarının indirimli faiz uygulaması nedeniyle rekor kırdığı Temmuz ayında yeniden sahneye çıkan Gaziantep, Sakarya ilini geride bırakarak yeniden ilk sıraya yerleşti. Yükseliş değerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 kadar daha fazla olduğu verilere işlerken, artışın 6 ay boyunca devam ettiği bildirilmiştir.

Konut satış sıralamasında ise birinciliği elde eden isim İstanbul oldu. İstanbul’da artışa geçen konut satışları ilçeleri diğer illerin ilçelerine kıyasla sıralamada bastırdı. Şubat ve Mart aylarında Beykoz ilçesinin listenin birinciliğini üstlendiği görülürken, pandemiyle birlikte fiyat artışının yaşandığı ilçe yüzde 90 ile Sarıyer oldu. Ağustos ve Eylül aylarında Avcılar’ın birinciliğe yükselerek Sarıyer’i gerisinde bıraktığı tespiti, Ekim ve Kasım aylarında da yerini korumasıyla devam etti. Satış rakamlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 100’ün üzerine çıkmasıyla birinciliği kaybetmeyen Avcılar, fiyat artışında yüzde 115,90 ile öne çıkan Beykoz’a eşlik etmiştir.

Satılık konutların artış gösterdiği iller sıralaması

2020’de konut fiyatları üzerine yürütülen araştırmalar, yılın ilk çeyreğinde Adana, Kayseri, Samsun ve Manisa’yı ülke ortalamasına göre ilk sıralara yerleştirdi. Yılın ikinci çeyreğinde Eskişehir, Tekirdağ, Denizli, Adıyaman ve Yalova’daki artışa; yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde Çorum ve Eskişehir eklendi.

Araştırmaların bir diğer kısmı ise metrekare birim fiyatı üzerine oldu. Satılık konutlarda değerini arttıran iller listesinin birinciliğini üstlenen Gaziantep’in metrekare birim fiyatının 2.889 TL’ye ulaştığı listede; Sakarya ortalama 2.478 TL ile ikinci, Karaman ise 2.236 TL ile üçüncüdür. Yıl içinde değerini arttırmaya devam ettiği görülen 10 il arasında en yüksek metrekare birim fiyatına sahip olan Muğla’nın toplamda 6.539 TL’ye denk geldiği; en düşük metrekare birim fiyatına sahip olan Çorum’un ise 2.074 TL’de tamamlandığı kayıtlara geçirildi.

Amortisman şampiyonu Edirne

Hürriyet Emlak 2020 Yılı Endeksi verilerine göz attığımızda yılın amortisman şampiyonu Edirne’dir. Türkiye genelinde satın alınan konut araştırmasında amortisman geri dönüş sırasında en kısa süreye sahip olan 16 yıl ile Edirne olurken; Muğla 18 yıl ile ikincilik, Mersin 19 yıl ile üçüncülük, Aydın ve Hatay ise dördüncülük elde etti.

Satış rakamlarının bir önceki yıla oranla kıyaslandığı endeks tablosunda rakam bazında en çok artan İstanbul oldu. İstanbul ilçelerinin listeyi teker teker ele geçirdiği görüntüde, Şubat ve Mart ayları sıralamayı Beykoz ile açtı. Pandemi süresince değişen dengelere istinaden Sarıyer ilçesinin ortalama yüzde 90 artış ile yükselişini koruduğu ancak yerini Ağustos ve Eylül ayında Avcılar’a bıraktığı anlaşılmıştır. Ekim ve Kasım aylarında yeniden varlığını hissettiren Sarıyer, satış rakamlarını bir önceki yıla oranla yüzde 100’ün üzerine çıkardı.

Exit mobile version