Kategoriler
Emlak Haberleri

2021 yılı konut fiyatlarında beklenen düşüşü getirecek mi?

2021 yılı konut fiyatlarında yaşanacak değişimler alıcı kesimi merakta bırakıyor. Gayrimenkulde seçenek bolluğu yaşanan Türkiye’de yatırımın ilk adreslerinden birisi olan konut satın alımlarında ulaşım kolay gözükmektedir. Bu nedenle bekle gör politikasına geçenler fiyatlarda uygun dönemleri bekliyor.

2021 yılı konut fiyatlarında gerileme yok

Ekonomik anlamda daralmanın yaşandığı Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda konut projeleri ve satışlarında önemli derecede düşüş yaşanmıştı. Çoğu firmanın sektörde dinlenme kararı aldığı sürecin izleri, 1 Haziran 2020’de gerçekleştirilen düşük faizli desteklerinin ardından değişti. Düşük faiz indirimini görenlerin banka yoluna koştuğu süreçte Haziran-Temmuz arası önemli gelişmeler yaşandı. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak görülen tarihi indirim fırsatı, tarihi rekoru da beraberinde getirdi.

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte yükseliş eğilimine geçen kredi oranları, Eylül ayında tamamen tırmanış yakaladı. Bunun üzerine alıcı kesimin yeniden bekle ve gör politikasına geçtiği görüldü. Ancak hâlâ alım yapmak isteyen vatandaşların en merak ettiği sorular arasında, “Gelecek yıl konut fiyatları artış yaşayacak mı? Bu dönemde ev almak ne derece mantıklı?” var.

Faiz oranları düştü, konut fiyatları arttı

Kamu bankalarınca başlatılan düşük faiz kampanyaları alıcı ve yatırımcı kesimi harekete geçirdi. Konut satışlarında beklenmeyen artışla birlikte balon fiyatlar piyasaya hakim oldu. Özellikle ikinci el konut satışlarında bu durumun yaşandığı ve piyasa değerinden daha yüksek rakamlarda evini elden çıkarmak isteyenlerin geri adım atmadığı bir süreçten geçildi.

Müteahhitlerin konut fiyatlarında oynama yaptığının fark edilmesiyle birlikte sektör içinde “maliyet artışı” açıklamasında bulunuldu. Faiz oranlarındaki düşüşün yararı alıcı haricinde herkese olurken, konutta fiyat artışları durumu zarar niteliğine getirmek üzereydi. Sektör uzmanlarının açıklamalarına göre gelecek yıl konut fiyatları düşüş eğilimine geçmeyecek. 2020’de pandemi sürecinin de yaratmış olduğu ekonomik dengesizlerin sektörü vurduğu düşünülürse, 2021’de düşüş beklemek son derece yanlıştır.

Konut fiyatlarındaki değişim 2021’in sonuna kadar en az yüzde 40 oranında zam alabilir. Bu nedenle fiyatları yeniden değerlendirmeli ve uygun konut projelerinden bir ev sahibi olmak için hareket kazandırılmalıdır.

Konut projelerinde büyük avantajlar

Beyaz yakalı olmanın en önemli sorumluluklarından birisi şehir yaşamına sahip olmaktır. Ancak doğayla buluşmak isteyen bünyelerin şehirlerde sıkışması yine konut projeleriyle önleniyor. İkinci el konutlarda ekstra tadilat, yenileme ve bakım masrafları yine sıfır el konutlarda yaşanmayacaktır. Depreme dayanıklılığın öne çıkarıldığı yeni yapılarda ayrıca güvenlik sorunlarına karşı tedbirler geliştirildi.

Kaynak: marmaragazetesi.com