Kategoriler
Emlak Haberleri

2021 yılına özel yeni model konut projeleri devrede

2021 yılına uygun konut projeleri gayrimenkul sektörünü yeni döneme hazırlıyor. Müteahhitlerin yapmış olduğu çalışmalar, 2021 yılına hazır olduklarını ortaya çıkardı. Kur hareketi nedeniyle maliyet artışlarını yerli üretimle çözme planları ise bu yıl devreye sokulacak. Sektör temsilcilerine göre, 2020’de gerçekleştirilen faiz desteği, 2021 yılındaki destekle birlikte makroekonomi bazında kalacaktır.

2021 yılına yeni model projeler

Geçtiğimiz yıl haziran ayında uygulamaya sokulan düşük faizli kredi destekleri yılın ağustos ayına dek devam etmişti. İkinci elde gerçekleşen 0,75 oranlı konut kredisi faizleri, 2020 yılının Ekim ayı itibariyle yüzde 1,17’ye ulaştı. Gelişmeleri takiben Eylül ayının sonlarında konut kredi hacminin yükselişi 277 milyar lirayı bulmuştur. Toplam konut kredisindeki payın Eylül 2019 yılında yüzde 54,7 oranında sabitlendiği görülürken, bu oran bir yılın ardından aynı dönemde yüzde 63,3 oldu. Yaşanan yükseliş seyrinin ardından gayrimenkulde satış ilk 11 ay için 456 milyar lira ile rekor seviye olduğu belirtilmiştir. Bu sırada salgın hastalığın değiştirdiği yaşam stiline karşılık emlak trendlerinde gerçekleşen tüketici tercihleri, kalabalıktan uzak daha sakin alanların üzerine ilginin artmasına neden oldu. Bahçeli ev arayışları günün sonunda 3,4 milyon lira ila 4 milyon lira rakam arasındaki konutlara ilgiyi arttırdı.

Minimal evlerden vazgeçildi

Eskiden 2+1 evlerde oturum görenler salgın hastalığın getirmiş olduğu ev yaşamı karşısında 3+1 evlere yöneldi. 3+1’lerdekiler ise 4+1 isteğiyle arayışını sürdürdü. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yazlıkçılar konutlarına geri dönerek kış mevsimini burada atlatmayı tercih etti. Artan taleplerle birlikte ülke genelinde sıfır konutlarında dahil edildiği tabloda 2 milyon 464 bin adet konut satışı tespit edilmiştir. Uzmanlara göre, 2021 yılında planlama sürecine alınan birçok projede metrekare boyutları genişletilecek. Müteahhitlerin 2021 yılına uygun yeni konut modeli üzerinde çalıştığı söylenirken, uzmanlar şu açıklamada bulundu:

“Stokların erimesi ve yenilerinin yapılamaması önemli bir etken. Yeni yapılması kararlaştırılan gayrimenkullerde de inşaat maliyetlerinin artışına bağlı fiyat yükselmesi gözlemlenebilecek. Müteahhitler bir daha bu fiyatlar üzerinden gayrimenkul üretemeyeceklerdir.”

Bahçe projelerinde artış var

Sektör temsilcilerinin açıklamaları doğrultusunda 2021 yılı butik projelerin öne çıkarılacağı bir yıl olacak. Covid-19 salgın hastalığı süresince aileyle geçirilen vakit bağlılığı arttırmış ve şehir dışındaki arsaların satışında rol oynamıştır. Arsaların satışı genellikle en az 5 veya 6 kişilik geniş ailelerin yeni yaşam alanı olması adına satın alındı. Bu nedenle yıl itibariyle müteahhitlerin öne çıkaracağı projelerden ilki villa tipi olacak. Villa inşaatlarının konumlandırılacağı bölgeler ise daha çok şehirlerin çeperlerinde ve yazlık bölgelerde öne çıkacaktır. Müteahhitler tarafından aktarılan son bilgiye göre; şehrin merkezlerinde inşa edilmesi kararlaştırılan projelerde yaşam alanları balkon ve kat bahçeleriyle birleştirilerek daha ferah mekanlar olarak hayata geçirilecektir.

Exit mobile version