Kategoriler
Emlak Haberleri

2021 yılında değişen alışkanlıklar gayrimenkul sektörünü hazırladı

2021 yılında değişen alışkanlıklar gayrimenkul sektörünü yeni bir düzenden geçiriyor. Konuya dair görüşlerini aktaran Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, salgın hastalık sürecinin etkisinin bu yıl hissedeceğini açıkladı. Sarıbay’a göre, 2021 yılında sektör içi başlangıçların daha kalıcı olması adına adımlar dikkatle atılacak.

2021 yılında gayrimenkul sektörüne dair beklentiler

Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, yıl içerisinde bütün alışkanlıkların değişimden geçeceğini söyledi. Salgın hastalığa bağlı gelişen yeni alışkanlıklar, yeni sosyal kuralların ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle aktif sosyal hayattan kopan pek çok birey, eğitim ve iş yaşamında yeni düzene adapte olmanın yollarını aramış ve bunun neticesinde konut arayışları sürdürülmüştür. Gayrimenkul uzmanlarının stratejilerini değiştirdiklerinden söz eden Sarıbay, sektörde 35 yılı aşan deneyimleri ve profesyonel görüşleriyle yer aldıklarını ve 250’ye yakın temsilcilik ağı ile bu sonuca ulaştıklarını bildirdi.

Turk Emlak Haber Ajansı’na gerekli bilgilendirmeleri veren Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı, “2021 yılında, pandemi sonrası bilinen tüm alışkanlıkların değişeceği bir yıldan geçeceğiz” şeklinde konuştu. Yapılan araştırmalara göre çalışan kesim ev ortamından yeterince haz almıyor. Evden çıkarak sosyal hayata girmenin gerekliliğini kavrayanlar adaptasyon sürecinde gerekli motivasyonu yakalayamıyorlar. Diğer yandan iş disiplini ve çalışma isteklerinde görülen motivasyon kayıpları ev içindeki bireyleri gerilime soktu. Eşler arasında yaşanan tartışmalar, ister istemez olumsuz sonuçlar doğurmuştur.

Yılın yeni trendi alçak katlı evler

İnşaat sektöründe yeni yönelim orta ve üst gelirlilere olacak. Deprem kuşağına sahip Türkiye, salgın ve depremlerle dolu bir 2020 yılını atlattığı için, sektörün bu durumdan ders çıkarması gereklidir. Yaşanan talihsiz olayların başa bir daha gelmemesi adına gerekli tedbirler hazırlanmalı ve daha hızlı, emin adımlarla ileriye doğru yürünmeli.

Sarıbay, “Sektör içinde yapılan araştırmalar, ilginin az katlı projelere yoğunlaştığını ortaya çıkardı. Yatay konseptli yapılara olan talebin bu yıl artış yaşayacağı ve bu doğrultuda devam edeceği bilinmektedir. Pandemi ve deprem gerçekliği ile üst gelir grubuna yönelik projelerde ilgi artmış durumda” diyor.

Az katlı projelere olan ilginin yükseldiğini söyleyen başkan, yalnızca konut değil, ofis alanlarının da az katlı olmasına dikkat edildiğini aktardı. 2021 yılının tercihleri aşırı yüksek yapılardan yana olmayacak. Ofislerde gerekli sınırlandırmalar metrekarenin küçülmesine neden olurken, teknolojinin kullanımından yarar sağlanacaktır.

Ulaşım kolaylığı unutulmamalı

Şehirlerin nefes alması gerektiğini önemle vurgulayan Sarıbay, dış bölgelerde arsaların üretilmesi gerektiğini hatırlattı. Büyükşehirlerde yaşanan arsa sıkıntılarını dile getirdikten hemen sonra, “Dış çeperlere ağırlık verilmeli. Şehre yakın bölgelerdeki arsalara olan talepler ciddi oranda yükselmiştir. İnsanların bu bölgelere ulaşımı kolaylaştırılmalı. Şehrin dış akslarında da arsa üretimi için ekstra bir çaba gösterilmelidir” dedi.

Turyap tarafından hayata geçirilen Ankara Golfkent projesinin konumlandırıldığı bölgenin, şu an Ankaralıların gözde yerleşim alanlarından birisi haline geldiğini açıklayan başkan; spor federasyonlarının da başkenti olan Golfkent’in sosyal aktiviteleri üst seviyeye taşıdığını ifade etti. Üniversiteler ve önemli kuruluşlara yakınlığıyla bilinen yerleşim yeri, hızla merkez üssü haline gelen bir lokasyonda yer almaktadır. Ayrıca projenin ulaşım aksları ve yeşil alanları Golfkent’i öne çıkarmakla kalmadığı gibi; Ankara’nın temiz havasını almak isteyenler rahatlıkla karşılanabiliyor.

Konut ve arsa fiyatları artışa geçecek

Ekonomik bazda yaşanan maliyet artışları fiyatları kaçınılmaz bir şekilde yükseltecektir. Deprem gerçekliği olan bir ülkede yaşamanın zorluğu yakın zamanda İzmir depremiyle anlaşılırken, yeni konutların daha dayanıklı ve sağlıklı olacağı kesin. Ancak artan maliyetler konut fiyatlarını bir anda 4-5 kat yükseltti. İnsanların arsa alarak müstakil konutlara yönelmesi, arsa fiyatlarına yansırken; talebin giderek artacağı alan yine arsa olacak. Özellikle arsalar yatırımcıların yakın kadrajı altına girmeye devam ediyor.

Exit mobile version