Kategoriler
Emlak Haberleri

2021’de konut fiyatlarının artışına yönelik önlemler alındı

2021’de konut fiyatlarının artışa geçeceğini geçtiğimiz günlerde dile getiren İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; sektörün ihtiyacı olan temel malzemelerin döviz kuruna bağlı olarak maliyetleri arttırdığı konusuna değinmişti. Konut üreticilerinin arz düşüklüğü ve ham madde ihtiyacından sonra malzeme fiyatlarını yeni konut projelerine yansıtması bekleniyor. Dernek başkanlarının maliyet artışına karşı vatandaşı uyardığı süreçte Durbakayım’ın açıklaması, “Her şeye rağmen konut üreticileri önlemlerini aldı” oldu.

2021’de konut fiyatlarının artışı gündemde

İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2021 yılında düşük arz ve ham madde fiyatlarının artışı karşısında konut fiyatlarının da artışa geçeceğini duyurmuş; ancak konut üreticilerinin gelişen olumsuzluğa karşı önlem aldıklarını belirtmiştir. Yapılan açıklamaya göre yerli malzeme kullanma fikrini öne çıkaran başkan, döviz kurunun getirdiği baskıyı bir nebze olsun azaltabileceklerini vurguluyor. Kâr elde etme kaygısı yerine fedakârlığın strateji olarak bir araya getirilmesi gerekliliği konut fiyatlarının üzerinde de cazip imkânlar yaratacaktır. Ancak 2020 yılının temmuz ve ağustos dönemine eşdeğer bir satış süreci yaşamak için devlet desteğinin yeniden öne çıkması bir gerekliliktir.

Kriz yönetimi için devlet desteği

Durbakayım, “Salgın hastalık kapsamında sektörde meydana gelen kriz, mikro düzeyde verilen desteklerin sonucu olarak kendini toparlayabilmişti. Atılan somut adımların döviz kuruna olan etkisi; gerileme, istikrarlı ve güçlü ekonominin ön habercisi olmuştur” dedi. Döviz kurunun gerilemesiyle birlikte yeniden güven katsayısının arttığına dikkat çeken İNDER Başkanı, makro verilere göre yorumda bulunmuştur. Verilerin konut almak isteyenlere yeni bir fırsat verdiğini söyleyen başkan; güvenli limana yeniden dönmek isteyen yatırımcılarının dövizi geride bıraktıklarından söz ediyor. İkinci el konut yönelimlerindeki artışın tamamen tasarruf sağlamak amacıyla gerçekleştirildiği 2020 yılı, dövizden kâr sağlayan yatırımcıları yeniden gayrimenkule çekti.

Konut kredi faiz oranlarının etkisi

Yıl boyunca konut üreticileri tarafından konut satın almak isteyenlerin desteklendiği bilinmektedir. Çimento ve demir fiyatlarının artışı karşısında arz sayısının düşüklüğü yeni konut projelerine asgari olarak yansıdı. Markalar altında düzenlenen konut kampanyaları alıcılarına belirli düzeyde faiz kullanımı getiriyor. Bazılarının sisteminde ise borçlandırma yaparak faiz maliyetini en düşük seviyede tutmak var. 2021’de konut fiyatlarının yine belirli düzeyde de olsa konut üreticilerinden destek göreceği çok açıktır. Faiz kullanımı ve borçlandırma sisteminden yarar sağlayan alıcılar; değişen fırsatlar karşısında daha fazla seçeneğe sahip olabilecek.