Kategoriler
Emlak Haberleri

2021’in yeni yatırım fırsatları gayrimenkul sektöründe toplanacak

2021’in yeni yatırım trendi hakkında konuşan uzmanlar, gayrimenkulün yeniden parlayacağını aktardılar. Yatırımda trend olması beklenen sektör, ikinci çeyrekte beklenen canlılığı verecek. Piyasanın yatırım yönünden giderek cazibesini koruması konusunda farklı insanlardan aynı görüşlerin gelmesi, uzun vadeli yatırımların yönünü kökten değiştirebilir.

2021’in yeni yatırım yönü uzmanları aynı görüşte topladı

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Döviz kurunun yeniden düşmesiyle başlayan süreç güven katsayısının giderek artışına neden oluyor. Bunun bir sonucu olarak artan makro veriler yatırım amaçlı konut alacaklara yeni bir fırsat yaratmaktadır” dedi. Tasarrufları göz önünde bulunduran başkan, geçtiğimiz yıl yatırımlarını döviz kurunda değerlendirenlerin artık konut sektörüne geri dönüş yapacaklarından bir hayli emin. Özellikle son dönemlerde yapılan başlangıçlar yatırımcılar konusunda emin olunmasını sağladı. “Bir dönem yükseliş eğilimini koruyan ikinci el satış tablosu tasarruf araçlarının değişime girmeye başlamasından kaynaklanmıştır” şeklinde konuşan Durbakayım; dövizin getirdiği kârın, yavaş yavaş gayrimenkule dönüş yaparak değerlendirileceği konusunu bir kez daha hatırlattı.

Menkul kıymetler cazibe noktası

Gayrimenkul Borsası’nın (GABORAS) verileri, geçtiğimiz yıl 2020’de, altının artışıyla gelen kâr değerlerinin yüzde 57 olduğunu kanıtladı. Yine dolar üzerinde yapılan araştırmalar bu yatırıma yönelik payı yüzde 25 olarak göstermiştir. Ancak yeniden döviz kurlarındaki Türk Lirasının gerilemesi, 2021’in yenilenen yönünü gayrimenkul sektörüne çekiyor. Fiziksel yatırımların devam ettirileceği hesaplanırken; menkul kıymet açısından da yapılan değerlendirmeler, gayrimenkule dayalı kira sertifikalarının 2020 yılı içerisinde getirisini yaklaşık olarak yüzde 9, BITS Gayrimenkul Endeksi’nin ise yüzde 60 oranında tuttu. Yine menkul kıymetlerin değer görmeye devam edeceği 2021 yılı, yatırımlarda cazibe noktasının bu noktada oluşacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Dijitalleşmenin önemi kavranmalı

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş, piyasanın gidişine dair son derece umutlu olduklarını açıkladı. 2019 yılına kıyasla konut fiyatlarının yüzde 26 kadar arttığını söyleyen başkan; bu durumun konut arzının düşmesine ve arazilere daha alıcı gözüyle bakılmasına neden olduğundan bahsediyor. Zorlanmaların daha çok ticari gayrimenkule toplandığı yıl boyunca, e-ticaretin arttırmış olduğu lojistik depolar yeni bir ihtiyaç alanı yarattı. Güncelliğini hâlâ koruyan depo alanları, AVM’lerde yeni işlemleri ve konumlama süreçlerini başlatmıştır. Bu esnada salgın hastalığın bir getirisi olarak ofis alanlarının küçüldüğü ve tek büyük ofis alanı yerine, personelin online çalışma sistemine uyum sağlayabileceği ofis sistemlerine geçiliyor. Gayrimenkulde teknolojilerin giderek arttığı 2020 yılı, kamunun ‘Proptech’ (gayrimenkul teknolojileri) fonu oluşturarak destek olması şarttır. Dijitalleşmenin dünyayı sardığı, sektörler arası yayıldığı düşünülürse, gayrimenkul ve inşaat sektörü oldukça yavaş adımlara sahip. Bu durumu bir an evvel hızlandırmak gerekmektedir. Gümüş, son olarak deprem gerçeğini değerlendirerek, “Deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak kentsel dönüşümün finansmanında otomatik değerleme ve menkulleşme adımları atılması şart. Mesajı hızlı aldığımız takdirde gayrimenkuldeki sıçramalar ciddi oranlarda olacaktır” şeklinde konuştu.

Exit mobile version