Kategoriler
Emlak Haberleri

60 bin şantiyede inşaat durdu

Çimento sektörünün fazla zam yapılması nedeniyle inşaat sektörü de bu konuda bir adım atma kadarı almıştır. İnşat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento sektörünün çimentoya yaptığı zamlara karşı iş bırakma eylemi başlattı. 09 Ağustos 2021 Perşembe günü başlatılan bu eylemin 24 Eylül 2021 tarihine kadar devam etmesi planlanmaktadır. Bu iş durdurma eylemine ise 60 bin şantiyenin katıldığı bildirilmiştir.

Yapılan açıklamada çimentoya yapılan fiyat artışının enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmanın çok üstünde olduğunu belirtilmiştir. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, iş durma kadarı öncesinde 2 Eylül 2021 tarihinde bir toplantı düzenlemişti. Bu toplantıda alınan ortak kadar sonucu boykot yapılmasına karar verilmişti. Tellioğlu bu kararı yapılan toplantıdan sonra basına açıklamıştı.

9 Eylül’de iş bırakma başladı

Yapılan açıklamanın ardından ise 09 Eylül 2021 tarihinde alınan karar uygulamaya başlanmıştır. 40’tan fazla dernek yapılan bu eyleme katılarak destek vermiştir. Üyelerin yaklaşık 100 bin şantiyesi bulunmaktadır. Bu kapsamda 60 bininde ise iş durdurmuş durumdadır. Fiyatlarda bir indirim olmaması durumunda yeni boykot kararları gündeme gelecektir. Tellioğlu, “2020 yılında 150 lira olan çimentonun ton fiyatı 400-450 liraya gelmiş durumdadır. Sektörün beklentisi ise bu fiyatın 280 ile 300 lira arasında olmasıdır.

Fiyatlardaki bu kabul edilemez artışın nedeni ihracat değil. Bugün çimento üreticileri iç piyasaya pahalı ürün vermek için üretim kapasitelerini tam olarak kullanmıyorlar” dedi. Tellioğlu, yaşanan yüksek zamların, vatandaşı, kentsel dönüşümü, ucuza konut erişimini, istihdamı olumsuz etkilediğini belirtmiştir.