Kategoriler
Ekonomi Gündem

61 akaryakıt şirketinin lisansı iptal olabilir

Türkiye’deki zorunlu petrol stoku yapmayan 61 adet şirkete 64 milyon liranın üzerinde ceza kesildi.

Zorunlu petrol stoku olağanüstü durumlar için rafinelerin ve akaryakıt şirketlerinin yükümlülüğünde bulunuyor. Zorunlu petrol stoku yapmayan akaryakıt dağıtım şirketlerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ceza kesildi. Yükümlülüğünü yerine getirmemeye devam eden şirketlerin lisansı iptal edilebilir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt dağıtım şirketlerine yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 64 milyon 650 bin lira ceza kesti. Akaryakıt şirketleri yükümlülüklerini yerine getirmemeye devam ederse şirketlerin lisansı iptal olabilir.

Habertürk gazetesinden Olcay Aydilek’in haberine göre, EPDK, akaryakıt dağıtım şirketlerine ulusal petrol stok yükümlülüğünü yerine getirmedikleri gerekçesiyle ceza kesti. Kriz ve olağanüstü hâller için hazır bulundurulması gereken ulusal petrol stok yükümlülüğünü yerine getirmediği için 61 adet akaryakıt dağıtım şirketine 64 milyon 650 bin lira ceza kesilirken bu şirketlerin lisansı alınabilir.

Acil durumlar için stok yapmayan akaryakıt dağıtım şirketlerin arasında, sektörün önde gelen isimleri de bulunuyor. Zorunlu petrol stok yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketler, kriz ve olağanüstü durumlar için tutması gereken ulusal petrol stok yükümlülüğünü hayata geçirmemeye devam ederse bu şirketlerin lisansı iptal edilebilir.

Şirketlerin ne kadar stok yapması gerekiyor?

EPDK tarafından ceza kesilen şirketlerin kaç günlük stok yapması gerekiyor? Zorunlu petrol stoku ne kadar?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 61 adet şirkete 64 milyon 650 bin lira değerinde ceza kesti. Türkiye’de toplam 61 adet şirkete stok yapmadığı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından para cezası geldi. Kriz ve diğer olağanüstü durumlar için tutulması gereken ulusal petrol stok yükümlülüğünü yerine getirmemeye devam eden şirketlerin lisansına son verilecek. Peki rafinelerin ve akaryakıt dağıtım şirketlerinin kaç günlük stok yapması gerekiyor?

Rafinerilerin ve akaryakıt dağıtım şirketlerinin bu yılın ocak ayı boyunca 10 günlük stok tutmaya devam ederken şubat, mart ve nisan aylarında stok miktarı 15 güne, mayıs ve haziran dönemlerinde ise 17 güne çıkartıldı. Yükümlülüğe göre, rafinerilerin ve akaryakıt dağıtım şirketlerinin temmuz ayının ilk gününden itibaren petrol stok miktarını 20 güne yükseltmesi gerekiyordu.