Kategoriler
Gündem

669 yaşındaki İmera Manastırı onarılıyor

Gümüşhane’de bulunan İmera Manastırı restore edilmeye başlandı. Orta Çağ mimarisini taşıyan bu yapı, inşasında kullanılan aydınlatma tekniğiyle birlikte ilgi çekiyor. Manastır, Hristiyanlık dininin Ortodoks mezhep inancının özelliklerini taşıyor. AA’nın haberine göre; Gümüşhane Merkez’e bağlı Olucak Köyü içerisinde bulunan 669 yıllık bu yapı, onarımıyla beraber turizme kazandırılacak. 

Bu yıl içerisinde bir kısmının restorasyonunun tamamlanacağı belirtilen İmera Manastırı, Doğu Karadeniz’in önemli inanç yapıları arasında gösteriliyor. Bütçesi 160 bin lira olan onarım işleminin ilk etabında manastırın çatısı, yıpranmış eksik taşları, içinde bulunan hasarlı bir sütunu ile kapısının restore edilmesi planlanıyor. 

Bölgenin Karaca Mağarası, Krom Vadisi ve Santa, Satala antik kentleri ile birlikte tarihi ve beraberinde turizm açısından önemli bir yer olduğunu aktaran Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, bölgede birçok tarihi yapının yer aldığını; bu tarihi yapıların onarılarak turizme kazandırılma çalışmalarına devam edildiğini belirtti.

Foster Konağı da restore edilecek

AA’ya konuşan Taşbilek, İmera Manastırı’nın da bu yapılar arasında yer aldığını aktararak, “Tarihte önemli bir inanç merkezi. Bu yapıların korunması noktasında bölge halkının da özen göstermesi gerekiyor. Turizmde alt yapı çalışmalarını tamamlıyoruz. Manastırın yanındaki Foster Konağı’nın restorasyon çalışmalarıyla ilgili belirli bir oranda yol aldık. Böyle bir destinasyon kültür, tarih, doğa ve fotoğrafçılık gibi birçok aktiviteyi de ziyaretçilerine sunacak.” dedi.

Manastırın içinde bulunduğu Olucak Köyü Gümüşhane’ye 38 kilometre uzaklıkta bulunurken birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı konumunda bulunuyor. 1350 yılında yapılan İmera Manastırı, kitabesinde 1859 yılında restore edildiği yazıyor.

İmera’nın bölgede mimari ve teknik açıdan en değerli ve en korunaklı manastırları arasında olduğunu belirten Taşbilek, yapılacak çalışmalarla birlikte manastırın hem yöresel hem de ülke genelindeki ekonomiye katkıda bulunacağını belirtti. Ayrıca, Vali, bölgede bulunan Foster Konağı’nın da restorasyonu için plan ve projelerin hazır durumda olduğunu kaydetti.

İmera Manastırı nerede bulunuyor?

Restore edilecek İmera Manastırı, Olucak Köyü Yolu, 29100 Merkez / Gümüşhane açık adresinde yer alıyor.