Kategoriler
Ekonomi Gündem

ABD Dünya Sağlık Örgütü’yle ilişkilerini sonlandırdı!

Anadolu Ajansının haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile olan tüm ilişkilerini sonlandırdıklarını açıkladı. Trump, esaslı reformların yapılmaması hâlinde ülkenin DSÖ’ye sağladığı fonun kalıcı olarak durdurulacağı konusunda uyarmıştı. DSÖ’ye esaslı bir reform talebinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Örgüt’ün Çin’e yakın olmakla ve şeffaf duruş sergilememekle eleştirmişti. ABD Başkanı, bugün, “Bugün Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkimizi sonlandırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Başkan Trump, DSÖ‘ye ayrılan fonların başka bir küresel örgüte aktarılacağını duyurdu.

Çin DSÖ’ye baskı uyguladı

Pandemiden dolayı Çin’i sorumlu tutan Donald Trump, Çin’deki yetkililerin DSÖ’ye bildirim yapma sorumluluğunu yerine getirmediğini dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Başkanı, Çin’in Sağlık Örgütü’ne dünyayı yanlış yönlendirmesi için baskı uyguladığını dile getirdi. Trump, Çin’in Dünya Sağlık Örgütü üzerinde mutlak bir baskısının olduğunu öne sürdü.

Başkan Trump, “Çin’in DSÖ üzerinde mutlak bir hâkimiyeti var. ABD, DSÖ’ye yılda neredeyse 450 milyon dolar fon sağlarken, Çin sadece 40 milyon dolar ödedi. DSÖ’den esaslı reformlar yapmasını istedik ancak onlar harekete geçmeyi reddetti. DSÖ, oldukça ihtiyaç duyulan reformları yapmadığı için biz de bugün DSÖ ile ilişkimizi sonlandırıyoruz. Bu örgüte sağlanan fonları, hak eden acil küresel sağlık durumlarına aktaracağız.” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü iddiaları gizledi

Başkan Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus‘a uyarı amaçlı mektup göndermişti. Trump’ın iddiasına göre DSÖ, Çin’deki virüsün varlığına ilişkin haberleri 2019’un son ayının öncesinden beri biliyordu. İddiaya göre Dünya Sağlık Örgütü, Vuhan’da bir virüsün yayıldığına dair 2019 yılının aralık ayında ve hatta daha öncesinde yayımlanan haberleri görmezden geldi. ABD Başkanı Trump, 30 Aralık 2019 tarihinden itibaren Sağlık Örgütü’nün virüsle ilgili bilgisinin kesinlikle olduğunu ifade etti.

Genel Direktör’e yazdığı mektubu Twitter hesabından duyuran Trump, “31 Aralık’ta Tayvanlı yetkililer, DSÖ ile virüsün insandan insana bulaştığına dair iletişime geçti. Ancak DSÖ bu kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti. Belki de bunun siyasi nedenleri vardı.” ifadelerini kullandı.