Kategoriler
Ekonomi Gündem

ABD’de ipotekli konut satışları düştü

ABD’den gelen veriler, beklentilerin oldukça altında kalındığını gösterdi.

Hafta ortasında gelen sonuçlara göre ABD’de araştırması yapılan konut satışları ile ilgili bilgiler elde edildi. Söz konusu bilgiler sonucunda elde edilen verilerin beklentilerin oldukça altında kaldığı görüntülendi. Belirtmeliyiz ki bu veriler şubat ayını kapsıyor. Şubat ayı içerisinde ABD’de henüz Coronavirüs vakası tespit edilmemişti.

Bahsi geçen veriler kapsamında ABD’de yapılan haftalık ipotekli konut başvurularında yüzde 24,9 oranında bir gerileme olduğu belirlendi. Elde edilen bu seviye, 2008 yılında yaşanan kriz sonrasında görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

Hafta ortasında elde edilen veriler sonucunda açıklanan bir diğer değerler ise dayanıklı mal siparişleri ile ilgiliydi. Ömrü üç yıl ve üzerinde olan tüketim malları, şubat ayı içerisinde yüzde 1,2 oranında bir artış gösterdi. Fakat satışlardan savunma ve ulaştırma çıkarıldığında elde edilen çekirdek kalemde yüzde 0,6 oranında bir gerileme görüldü. Söz konusu oran, 2018 Eylül sonrasındaki en büyük daralma olarak kayıtlara geçti.

Mart ayındaki veriler için beklentiler neler?

Vatandaşların kredili konut alımındaki bu düşüş sonrasında Mart ayındaki konut verilerinde de son yılların rekor daralmasının gerçekleşmesi bekleniyor. Çünkü Mart ayı itibariyle Coronavirüs ABD’de de görülmeye başlandı. ABD bu konuda son haftada İtalya’dan sonra en çok vaka görülen ikinci ülke oldu. Önlem olarak Trump hükümeti üç büyük eyalette sıkı tedbirler aldı. Ekonominin desteklenmesi içinse 2 trilyon dolara yakın teşvik paketi hazırlanıp kongre ile anlaşma yapıldı.

Fed’in sınırsız varlık alımına ek olarak hükümetin helikopter para yardımı ile büyük meblağlı teşvik paketi sonucunda ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte kuvvetli bir daralma görmesi beklenmekte.

Özellikle söz konusu ABD ülkesinde hizmet sektöründe büyük bir durgunluk söz konusu.