Kategoriler
Ekonomi Gündem

ABD’den Irak’a banka tehdidi

ABD üslerini kapatma kararı alan Irak’a geçtiğimiz hafta içi ABD Dışişleri Bakanlığından tehdit geldi. Irak Merkez Bankası, ABD’deki hesaplarına erişememe riskiyle karşı karşıya. Irak, petrol satışlarından elde ettiği rezervlere erişememesi durumunda, ciddi problemlerle yüzleşecek.

ABD’deki üslerini kapatma kararını alan Irak’a ABD’den tehdit geldi. ABD’nin Irak’ı New York Federal Bankasındaki hesaplarına erişimini kaybetme riski ile tehdit ettiği iddia edildi. Yaklaşık 250 merkez bankasının ve diğer yabancı resmî kurumların hesabının bulunduğu Federal Bankasında Irak Merkez Bankasına ait ne kadar para bulunduğu açıklanmadı.

The Wall Street Journal’in haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı Irak yönetimini geçtiğimiz hafta içi uyardı. Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü, Irak Merkez Bankasının rezervlerinin bulunduğu New York Federal Bankasındaki hesaplara erişiminin engellenebileceği konusunda Irak’ı uyardı. Irak’ın petrol satışlarında elde ettiği geliri New York Federal Bankasında tuttuğu bilgisi yer alırken Irak’ın hesaba erişiminin engellenmesi durumunda ülkenin finansal sisteminde ciddi problemlere karşılaşabileceğinin altı çizildi.

Irak Merkez Bankasının en son açıklanan finansal tablolarında 2018 yılının sonunda New York Federal Bankasının gecelik mevduatında yaklaşık olarak 3 milyar dolar bulunduğu kaydedildi.

Ne olmuştu?

ABD’nin, 3 Ocak’ta İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis‘i hava saldırısıyla öldürmesinin ardından Irak parlamentosu bu saldırıyı, ulusal egemenliğin ihlali olarak nitelendirdi; yaklaşık 5 bin 300 ABD askerinin çıkarılması için Başbakan Adil Abdülmehdi’ye seslendi.

Başbakan Abdülmehdi ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonla iletişime geçti. Abdülmehdi ve Pompeo telefonla yaptığı görüşmede; ABD’den bir heyetin Irak’a gönderilerek, askerlerin çekilmesi için mekanizma oluşturmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Irak’tan geri çekilme gibi bir gündemlerinin olduğunu kaydetti. ABD Başkanı Donald Trump ABD askerlerinin Irak’tan çıkarılmasının talep edilmesi durumunda Irak’a yaptırım uygulayacaklarına dair tehditte bulunmuştu.