Kategoriler
Emlak Haberleri

Adalar’da deprem risk analizi şubat ayının sonunda yapılacak

Adalar’da deprem risk analizi yapma kararı veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası depremde hasar görme durumu olan binaları belirlemek üzere yola çıkıyor. İBB tarafından üstlenilen tarama çalışmaları, şubat ayının sonunda başlatılacak.

Adalar’da olası depreme karşı risk analizi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB), tarafından üstlenilen deprem risk analizi, beklenen büyük depreme hazırlık amacıyla öne çıkarıldı. Geçtiğimiz 23 Temmuz’da Avcılar ve Silivri’de başlatıldığı bilinen “Risk Analiz Çalışması Hızlı Tarama Yöntemleri Projesi”nin devamı, Adalar olacak. Risk olasılığının gözetildiği ilçelerde çalışmaları yoğunlaştıran İBB, risk altında bulunan bir diğer bölgenin Adalar olduğunu açıklamıştı. Konuya ilişkin önemli açıklamalar yapan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Yusuf Kahraman, Avcılar’da çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Buna göre, ilçede şubat ayında tamamlanması beklenen deprem risk analiz araştırmalarının devamı Adalar’a kayacak. İşlemlerin şubat ayının sonuna doğru başlatılması kararına giden İBB, bölgeyi risk açısından öncelikli ilçelerden birisi olarak tanımlıyor. Adalar’da yaklaşık olarak 6 bin binanın olduğunu söyleyen Kahraman, “Binaların yüzde 50’sinde hasar bekleniyor. Bina sayısı düşük, ancak yıkım riski bir o kadar yüksek. İstanbul genelini baz aldığımızda zemin koşulları daha iyi. Fakat mevcut konut stoku risk faktörü taşıyor. Risk sıralamasına göre devam eden çalışmalarda Adalar en riskli kategorisinde yer almaktadır.” açıklamasında bulundu.

Binalar 1980 öncesinden kalma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), yürüttüğü “Olası Deprem Kayıp Tahminleri” çalışması sonuç verdi. Bu sonuca göre Adalar’da 7.5 büyüklüğünde bir depremin yaşanmasının ardından tahmini çok ağır hasarlı 413 bina bulunacak. Geriye kalan tablodan 743’ü ağır hasarlı, bin 894’ü orta hasarlı, bin 842’si ise hafif hasarlı olma olasılığını taşıyor. Tahminler üzerinden yapılan çalışmada binaların yüzde 56 kadarı 1980 yılı öncesine ait. Yapım yılı bakımından oldukça eski olan bu binaların tahmini rakamı 3 bin 584’e denk geliyor. Yüzde 27’si yani bin 741’i kadarı ise 1980 ila 2000 yılları arasında yapıldı. Yüzde 17’sinin 2000 yılından sonra yapıldığı ortaya çıkarken, bu rakam bin 68 binayı karşılıyor. Betonarme, yığma ve ahşap grubuna ayrılan binaların 2 bin 908 kadarı betonarme. 2 bin 269’unun yığma olduğu binalardan, bin 209 adedi ise ahşaptır.

Exit mobile version