Kategoriler
Gündem

Aday aşı virüsün yayılmasını engelleyemedi

AstraZeneca ile Oxford Üniversitesinin ortaklaşa geliştirdiği aday aşı, makak maymununda denendi.

Muhtemel aşı, maymunlara tek doz uygulanırken altı maymunun zatürre olması engellendi ancak söz konusu olan “ChAdOx1 nCoV-19” isimli aşı, enfeksiyonu önleyemedi.

Aşı denemelerinin insanlar üzerinde etkili olup olmayacağı merak konusu. Bazı bilim insanları, aşı hakkında olumlu düşünürken bazı çevreler de aşının aynı sonucu tekrarlayamayabileceğini; zatürreyi engelleyemeyebileceğini düşünüyor.

Ayrıca, aşı olanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığına yakalanma ve hastalığı bulaştırma riskinin devam edeceğine yönelik görüş bulunuyor.

Yarı koruma sağlayabilir

Euronews’ın aktardığı bilgilere göre ChAdOx1 nCoV-19, Birleşik Krallık’ta insanlar üzerinde deneniyor. Bilim insanları, aşının şu an için yarı koruma sağlayacağı görüşünde.

Harvard Üniversitesi eski Profesörü Doktor William Haseltine, Oxford Üniversitesinin geliştirdiği aşı adayının maymunlar üzerinde başarılı olamadığını dile getirdi.

Hükûmetten destek geliyor

Birleşik Krallık hükûmetinin Oxford ve AstraZeneca ile olan araştırmaya 20 milyon sterlin fon verdiği açılanırken Euronews’un haberine göre; Birleşik Krallık, araştırmaya 65 milyon pound daha ek destek sağlayacak.

Aşıların işe yaraması hâlinde eylül ayına kadar aşıdan 30 milyon doz üretilecek.

ABD’deki çalışmadan”olumlu sonuç” alındı

Öte yandan, Massachusetts merkezli biyoteknoloji firması Moderna, insanlar üzerindeki deney aşamasından olumlu haberi bildirdi. Anadolu Ajansının haberine göre; koronavirüs aşısının birinci faz klinik deneyi çalışmasında insan vücudundaki bağışıklık sağladığı kaydedildi.

Şirketin açıklamasına göre, aşı uygulanan insanlarda, hastalığı atlatan insanların ürettiği bağışıklığa benzer bir bağışıklık üretildi.

Ciddi bir yan etki gözlemlenmedi

Testin uygulandığı sekiz kişinin vücudunda, hastalığı atlatan kişilerin ürettiği antikorların seviyesinde veya daha üst seviyede antikor gözlemlendi. Ayrıca, deneklerde ciddi yan etki tespit edilmezken bir kişinin vücudunda kızarıklığın oluştuğu ve bu kızarıklığın kısa sürede geçtiği kaydedildi.

Deney çalışmalarının ikinci fazına yakın zamanda başlatılacağı belirtilirken araştırmanın üçüncü fazına ise temmuz ayında başlanması öngörülüyor.

Kaynak: Euronews, Anadolu Ajansı