Kategoriler
Gündem

AFAD toplanma alanları hakkında açıklama yaptı

Toplanma alanları ile ilgili bugün bazı medya kuruluşlarında çıkan haberlere ilişkin İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yazılı bir açıklama yaptı. AFAD tarafından yapılan haberlerin kamuoyunu yanlış bilgilendirildiğini belirtildi.
Açıklamada; toplanma alanlarının, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli bölgeler olduğu söylenerek “toplanma alanları ile karıştırılabilen barınma alanları ise afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak, çadır kent-konteyner kent kurulacak alanları ifade etmektedir” denildi.
Açıklamada, belediyeler tarafından belirlenen afet ve acil durum toplanma alanlarının muhtarlıklar, kaymakamlıklar ve valilikler ile koordineli bir şekilde Tahliye ve Yerleştirme Çalışma Grubu ana çözüm ortağı İl Jandarma Komutanlıkları tarafından kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.

Tespit Kriterleri

Acil toplanma alanı tespit kriterlerinin neler olduğunu bildiren AFAD’ın yaptığı açıklamada “Afet ve Acil Durum toplanma alanları tespit kriterlerinin bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz alanlarda yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar vb. unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor” sözleri kaydedildi.

Türkiye’de 18 bin 910 adet toplanma alanı bulunuyor

Ülke genelinde 18 bin 910 adet ve İstanbul’da 3 bin 21 adet toplanma alanının yer aldığı belirtilen “Bahsi geçen haberlerde İstanbul’da ki toplanma alanları barınma alanları ile de karıştırılarak 470 olarak verilmiştir. Oysa İstanbul’da halihazırda 3 bin 21 adet toplanma alanı ve Türkiye genelinde 18 bin 910 adet toplanma alanı bulunuyor” denildi.