Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Ahmet Erkutoğlu: Konut satışları azalmaya devam edecek

Birinci el konut satışları, mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre azalırken ikinci el satışlarda artış görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Mart 2020 yayımladığı dönemine ait konut satış istatistiklerine göre toplam konut satış sayısı, geçen yıla oranla yüzde 3,4 oranında arttı. Mart ayı içerisinde satılan konut sayısı toplam 108 bin 670 adede ulaştı.

Sıfır konut satışları azaldı

İpotekli satışlar, geçen yıla oranla yüzde 90,4 seviyesinde yükseldi. Banka kredisi aracılığıyla gerçekleştirilen bu satışlar mart ayında 43 bin 329 adet olarak kayda geçti.

Bu yılın mart ayında sıfır konutlar, 2019’un aynı ayına göre yüzde 22,8 oranında azalış göstererek 34 bin 89 adet oldu. Kullanılmış konutlar, bu dönemde, geçen yılın mart ayına göre yüzde 22,5 oranında artarak 74 bin 581 adede ulaştı.

Yabancıya satışlar martta arttı

Diğer satış türlerindeki konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,4 oranında artış göstererek 43 bin 329 adede yükseldi. Yılın ilk ayından mart ayının bitimine kadar, Türkiye genelinde 341 bin 38 adet konut satıldı.

Bu rakam, geçen yılın martına göre yüzde 33 oranındaki artışa işaret etti.  Yabancıya yönelik konut satışları 2020 Mart döneminde, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 oranında azalarak 3 bin 36 adet oldu. Bu yılın ocak ile mart ayını kapsayan dönemindeki satışlar ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 oranında artış göstererek 10 bin 948 adet oldu.

“Şantiyeler yavaşlama sürecine girdi”

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, 2020-Mart dönemine ait konut satış istatistikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konut satışlarında dönemeç sürecinde olunduğunu belirten Erkurtoğlu, Türkiye’deki ilk vakanın açıklanmasının ardından şantiyelerin yavaşlama sürecine girdiğini kaydetti.

Mimar Erkurtoğlu “Zaten 2020 yılı için ruhsat sayılarında bir azalma söz konusuydu. Kısacası daha az konut üretilecekti. Bu anlamda 2020 konut üretimi açısından beklentilerin daha da azalacağı bir yıl olacak. Konut satış rakamları açısından da bildiğiniz üzere ilk 2 ayda geçtiğimiz yılın rakamlarını geçmiştik. Mart ayında da az miktarda olan artış satışların canlı olduğunu gösterdi. Tabii nisan ayı için aynı rakamları söylemek çok doğru olmayacak. Şu anda sağlık herkes için çok önemli. Yatırımlar konusunda temkinli yaklaşım var. Oysa fiyatlar açısından da en uygun zaman dilimi içerindeyiz. Satışlara baktığımız zaman banka kredilerinin düşük faiz uygulamasının kredili satışa olan ilgiyi de gösteriyor. Yalnız burada en dikkat çekici detay ise konut alıcısının birinci elden ikinci ele kayması. Bu da ikinci el konutlardaki fiyat uygunluğundan dolayı. Sektör 2018 yılında da zorlu bir dönemeçten geçmişti. İnanıyoruz ki uygun faizlerle konut satışları devam edecektir ve biz yine 1 milyonluk konut satış rakamını yakalamaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Yabancıya konut satışları azalmaya devam edecek

Yeni tip koronavirüs salgınının global çapta etkisini gösterdiğini hatırlatan Mimar Ahmet Erkurtoğlu, yabancıya konut satış rakamlarının da önümüzdeki dönemde azalacağını kaydetti.

AYİDER Başkan Yardımcısı, yaz ayında turizmin yeniden canlanmasıyla beraber konut satışlarının tekrar artacağını öngördüklerini kaydetti.

Sanal turlar deneniyor

AYİDER Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, birçok inşaat firmasının sanal turlar ve uzaktan satış gerçekleştirmeye yönelik programlar üzerinde çalıştığını aktararak bu satışların denemelerinin yapıldığını bildirdi. Erkutoğlu “Yani yabancılar buraya gelmeden uzaktan da evleri 360 derece gezip alım yapabilecekler. Bu konuda sektörün başarılı olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.