Kategoriler
Ekonomi Manşet

Aidat miktarı “adil değil”

Lüks sitelerdeki apartman aidatı bin 200 liraya ulaşırken tüm daire tipleri eşit miktarda aidat ödüyor. Aynı apartmandaki bir oda bir salon daire tipinde oturan ile üç oda bir salon daire tipinde oturanın aidat masrafı aynı.

DHA’nın haberine göre; Avukat Ali Güvenç Kiraz bu uygulamanın adil olmadığını söyleyerek bu durumu konut sakinlerinin yönetim planı ile ilgilenmemesine bağlıyor.

Yönetim planı oluşturulurken aidat miktarı belirleniyor. Yönetim planı ise Kat Malikleri Genel Kurulunda kabul ediliyor.

Aidat sisteminin yönetim planında yer aldığını ve buna uyulması gerektiğinin altını çizen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Toplanacağız ve 5’te 4 çoğunluğa ulaşacağız. Ancak o zaman yönetim planını değiştirerek adilane bir yönetim planı hazırlayacağız.” dedi.

Site ve apartman sakinlerinin kurul toplantılarına mutlaka katılması gerektiğini kaydeden Kiraz, “Kat Malikleri Genel Kurulu toplantılarına katılan bir toplum değiliz. Bu toplantılar önce 100 kişiyle başlıyor sonra 20’lere düşüyor. Yani 16-20 kişinin kararıyla belirlenen aidatlarla çok fazla insanı mağdur edebiliyor. Genel Kurul kararına 6 ay içinde itiraz hakkı var. Ancak istenilen aidat kaleminin çok usulsüz olması gerekiyor ki mahkeme iptal kararı versin. Bu nedenle mutlaka yüzde 51’i bulmak ve o genel kurula katılıp aidat oranlarını değiştirmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Avukat Ali Güvenç Kiraz, ayrıca, yönetim planlarını “apartman ve site hayatının anayasası” olarak nitelendirdi.

Sorumlu olmamasına rağmen ödüyor

Konut sakinlerinin kanuna ve yönetim planlarına yeterli ilgiyi göstermemesi mağduriyetlerine neden oluyor. Yatırım bütçesi ise konut sakinlerini ilgilendirmiyor.

Güvenlik, apartman görevlisi, aydınlatma, masrafları gibi sitenin günlük işleyişini sürdüren her gidere kiracının da ortak olduğunu söyleyen Kiraz, sözlerini “Ancak yatırım bütçesi taşınmazın kiracısını ilgilendirmeyen tarafıdır. Asansör değiştireceğiz, binamızı demirbaş malzemeler alacağız kiracı bu harcamaya katılmak zorunda değil. Örneğin havuz ve spor salonu gibi yerler ortak alan ama diyelim bir sinema salonu açmak istediniz veya bir bebek odası açılması kararı alındı. Bunlara burayı kullanmayan kimsenin katılma zorunluluğu yok. Buna dikkat edilmeli.” şeklinde sürdürdü.

Konut sakinleri aidatlardan rahatsız durumda

Ekonomik daralmayla birlikte aidatların yüksek olmasından şikâyet eden büyük şehirlerdeki site ve apartman sakinlerinin sayısı gittikçe artıyor.

“Yüzme havuzumuz bile olmamasına rağmen bu tutarı ödüyoruz. Kiracı olduğum için genel kurula da katılamıyorum.” diyen kiracı 53 yaşındaki Yıldırım Konuksever 300 lira aidat veriyor. Bu masrafın yüksek olduğunu söyleyen Konuksever, “bu sıralar çok fazla zamlar üst üste biniyor. İtiraz da edemiyoruz. Israr ettiğinizde de çıkmanızı istiyorlar. Aidatın içinde neler olduğunu yazıyorlar ama güvenlik ve kapıcı giderleri.” dedi.

Ödedikleri miktardan şikâyet eden site sakinleri, genel kuruluna katılsalar da sonucu değiştiremediklerini söyledi.

Verdiği 600 lira aidatı, kiraya benzeten site sakini 50 yaşındaki Gaye Toptaş ise “Herkesin mi 15 bin lira geliri var? Genel Kurula itiraz etseniz de hiç fark etmiyor. Dilekçe veriyorsunuz ama fark etmiyor. Belli bir kesimin elinde kat maliklerinin kararıyla bu para böyle oluyor. Çoğunda dışardan yönetici var zaten.” sözlerini ekledi.

Elektronik güvenlik sistemine geçmek gerekiyor

Aidat miktarındaki payın çoğunluğunu güvenlik hizmetlerinin oluşturduğunu kaydeden apartman yönetici 59 yaşındaki Gökhan Gürlek ise masrafların yüksekliğinden şikâyet ediyor. Gürlek, “Aidatların düşmesi için elektronik güvenliğe geçmek gerek. Kapı ve garaj girişlerine elektronik güvenlik tedbiri alınırsa düşebilir. Bir takım ek gelir kaynakları bulmaya çalışıyoruz. Bin lira aidat çok anormal bir rakam ama. Orada çok anormal şeyler oluyordur demektir.” sözlerini kaydetti.