Kategoriler
Emlak Haberleri

Aidatlarımız neden çok yüksek dememek için toplantılara katılın

Konut satın alanları ilgilendiren durumlardan biri de aidatlar olmaktadır. İnsanlar konut satın alırken aidatların yüksek olmamasına dikkat etmektedir. Aidatlar özellikler çok konut bloklu projelerde veya sosyal tesisi çok olan projelerde daha yüksek olmaktadır. Bu durumda insanları konut alırken düşündürmektedir. Ancak bir şekilde çok konut bloğunun olduğu bir projeden daire satın aldıysanız dikkatli olmanız gerekmektedir. Aidatlarımız neden çok yüksek dememek için yapılacak toplantılara katılmak gerekmektedir.

Aidatlar ve yönetim değişikliği soruları olabilir

Çok blokları konut projelerinde oturan vatandaşların dikkatli olması gerekmektedir. Konut sitelerinin genel kurul dönemleri yaklaşmaktadır. Bu durumda yüksek aidat artışları ile karşı karşıya kalmamak için konut sahiplerinin bu toplantılara katılması çok önemlidir. Özellikler büyük şehirlerde çok bloklu konut projelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Böyle olunca bu projelerde oturan ev sahipleri aidat ve yönetim değişikliği gibi sorunlarla da sık sık karşılaşabilmektedir.

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Sağır, sitelerin yıllık genel kurullarının genellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yapıldığını söylemiştir. Ayrıca koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yapılamayan genel kurulların da bu dönemde yapılacağını belirtmiştir. Çok konutlu bazı projelerin ise virüs salgınını gerekçe göstererek genel kurul yapılmamıştır. Bu durumu Sağır, art niyetli olarak bulduğunu belirtmiştir.

Aidatlarımız neden çok yüksek dememek için toplantılara katılın

Sağır, daire sahiplerinin bu genel kurullara mutlaka katılması gerektiğini belirtmiştir. Sağır, “Katılamamaları durumunda ise kendilerini temsil edecek yakınlarına, komşularına vekalet vermeleri uygun olacaktır. Genel kurullara katılım olmadığı zaman gelen kişi sayısı ne olursa olsun rutin işlerle ilgili istenen karar alınarak borçlanmaya gidilebilir. Ayrıca aidatlara da zam yapılması mümkün olmaktadır. Katılmayıp daha sonra da ‘Aidatlarımız neden çok yüksek?’ denilmektedir. Bu durumun yaşanmaması için ev sahiplerinin toplantıya katılıp, genel kurulun gündem maddelerinde aidatın artış oranlarının neden kaynaklandığını sorgulamaları gerekmektedir. Genel kurullardaki kararlar, sitenin yönetim planındaki hükümlere göre alınmaktadır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanmazsa ikinci toplantıda salt çoğunlukla karar verilmektedir. 5 kişi dahi olmuş olsa istenen aidat artış kararını alabilirler.” dedi.

Toplantıya katılmayan her kat malikinin kararı öğrenmesinden itibaren bir ay içinde itiraz edebilmektedir. Genel kurul davetiyesi eline ulaşmayan kat malikleri için de itiraz süresinin 6 aydır. Bu durumda itirazlar ise sulh hukuk mahkemelerinde yapılabilmektedir. Bir konut sahibi bile başvuru yapsa genel kurulun ilgili maddesi değişebilmektedir.

Site yönetim değişimlerinde genel kurulda kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğunun sağlanması gerekmektedir. Katılım olmaması nedeniyle çoğunluk sağlanamayan genel kurullarda sulh hukuk mahkemesi tarafından yönetime yönetici (kayyum) atanmaktadır.  Bu durumda ise site dışından, siteyi hiç tanımayan birinin yönetime geçmiş olmaktadır. Bu nedenle katılım çok önem arz etmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version