Kategoriler
Genel

Aile konutu şerhi nedir?

Öncelikle aile konutunun ne olduğuna bir bakalım. Aile konutu, ailenin oturduğu bir evdir ve tek bir konuttan meydana gelmektedir. Aile konutu şerhi ise pek çok kişinin duyduğu bir kavram, peki tam olarak Aile konutu şerhi nedir ve ne işe yarar. Konu ile ilgili Hukukçu ve Gayrimenkul Danışmanı Ece Düzenli Çelik açıklamalarda bulunmuştur.

Aile konutu şerhi nedir?

İlk olarak aile konutu şerhi tanım olarak ne anlama gelmektedir, ona bir bakalım. Eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenlemedir.

Peki bunu nasıl sağlar? Tapuya şerh düşülerek gerçekleştirilen aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlayarak hakları korumaktadır. Yani tapu kütüğüne tescil edilmiş ‘aile konutu şerhi’ bir eşin rızası olmadan diğer eşin konutu satmasını engellemesidir. Her ne kadar tapu bir eşin üzerinde görünse de eğer bu şerh varsa, rıza alınmadan satış yapılması mümkün değildir.

Şerhi nasıl konulur?

Bu şerhin konulabilmesi için mutlaka Tapu Müdürlüklerine ilgili evraklar ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca evlilik cüzdanı, aile konutu olduğunu gösterir ikametgah belgeleri bunlardan bazılarıdır. Hali hazırda pek çok bilinçli vatandaş bu şerhin önemini bilmektedir. Ancak ne yazık ki hala bunu bilmeyen veya zaman harcayıp uygulamayan pek çok kişi bulunmaktadır.

Ayrıca diğer emlak haberleri için tıklayınız….