Kategoriler
Emlak Haberleri

Akkuyu Nükleer Santral Projesi konutta talebi arttırdı

Akkuyu Nükleer Santral Projesi, Mersin’de emlak piyasasını derinden etkiliyor. Yapım sürecinin devam ettiği proje inşaat alanını hareketlendirdi. Mersin’de turizmin merkezi olarak bilinen Taşucu’nda devam ettirilen Akkuyu Nükleer Santal Projesi, çalışanlarının da etkisiyle alanı Rus mahallesine dönüştürdü. Kış aylarında nüfusu 10 bine ancak yetişen bölgenin şimdilerde 50 bin kişiye ulaştığı söylenirken, artan nüfusun etkisi gayrimenkulde satış ve kira fiyatlarını arttırdı. Tavan fiyatlar karşısında değeri yükselmeye devam eden bölgeye akın eden bazı ünlü markalar, Taşucu’na mağaza açma planlarını devreye sokuyor.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi fiyatları etkiledi

Sözcü’den Ali Ekber Şen’in kaleme aldığı yazısına göre; bölgeye 25 yıldır emlakçı olarak hizmet veren Mesut Katı, Akkuyu Nükleer Santral Projesinin değer arttırdığını kaydetti. Taşucu’nda hareketliliğin baş döndürdüğünü söyleyen Katı, Rus nüfusunun bölgede günden güne çoğaldığından söz ediyor. Sosyal yaşamı etkileyen artan nüfus, gayrimenkulde de satış ve kira bedellerinin kökten değişimine neden oldu. Bedellerin arttığı Mersin’in Taşucu bölgesinde, 180 ila 200 bin liralık daireler şu anda 350 ila 400 bin lira arasında değişmektedir. 3+1 dairelerde değişen satış bedelleri fiyatları 500 bin TL bazında korurken, daha önce bin TL’den kiracı bulunan dairelerde istenilen aylık tutar 4 bin TL oldu.

Kum Mahallesi’ndeki artış şaşırtıcı

Emlakçı Mesut Katı, şimdilerde herkesin emlakçılığa soyunduğunu söyledi. Önüne gelenin emlakçı olarak kendini tanıttığını aktaran Katı, “Emeklisi, kahvecisi ve bakkalı dahilinde herkes bölgede emlakçılık yapıyor” sözlerinde bulundu. Rant meselesinin buna sebep olduğu hakkındaki görüşlerini ortaya koyan emlakçı, bu durumun önlenemediği konusuna değindi. Vergi dairesinin takip edememesiyle birlikte herkesin iş kolu olarak seçtiği emlakçılık, kasabı bile teşvik ediyor. Bu nedenle kasap kasaplığına, emlakçı emlakçılığına dönmeli. Bununla birlikte bölgeye gelen Rus sayısındaki artışla birlikte ivme yakalayan nüfus, daha önce az sayıda olan market zincirlerinin hizmete girmesini sağladı. 10 binde sınırlanan nüfusun şimdilerde Ruslarla birlikte 50 bin olduğu bölgede, maksimum sayı yaz aylarında 20 bindi. İşçi ve çocuklarını da hesaba kattığımız nüfus sayımı bölgeye hareket kazandırdı. Taşucu’nda potansiyeli gören yazlıkçıların evlerini teker teker kiraya verdiği biliniyor. Yatırımcının yönünü değiştiren Akkuyu Nükleer Santral Projesi, Ankara’dan, Kayseri’den ve Sivas’tan gelenleri karşılamakta. Yatırımcıların bölgede ev almasının ardından hareketlilik en çok gayrimenkul sektörüne olumlu yansıdı.

Yatırımcı yeni talebini Taşucu’na taşıyor

Kişilerin gayrimenkul yatırımlarını artık kendi yaşadıkları kent yerine Mersin’de yaptığı hakkında bilgiler veren Emlakçı Katı, durumun herkeste bir memnuniyet hissi geliştirdiğini söyledi. Ev ve arsa alanların yanı sıra inşaat yapanların bölgedeki artışı yoğunluğu üst seviyelere çıkarıyor. Taşucu’nda bir arsanın önceki metrekare değeri bin lirayken, şimdilerde 300 metrekare arsa 600 binden satışa sunulmaktadır. Metrekaresinin bir anda 2 bin lira olması elbette yatırımcının yönünü Mersin’de Taşucu’na çekecek. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar tarafından değerlendirilen talep artışına getirilen yorum, “Bölgedeki kıt konut sayısı taleplerin artmasıyla birlikte inşaat sektöründe olan talebi de arttırdı” şeklinde oldu. Arza talepte cevabın alınamamasının bir sonucu olarak arsa ve daire fiyatlarının yükseldiğini anlatan Kaynar, Rusların Taşucu kadar Silifke’yi de seçtiğini söylüyor. Artan nüfusun genellikle Ruslardan kaynaklı olduğu bölgelerde 3 bin konutluk Rus yerleşim merkezi proje aşamasına alındı.

Ruslara özel 3 bin konutluk yerleşim merkezi

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Silifke’de yükselen Rus nüfusunu konu edindi. Konuta olan talep artışını değerlendiren Kaynar, az sayıdaki konutun talep karşısında cevap veremediği ve bu nedenle fiyatlarda oynamaya neden olduğunu dile getirdi. Bölgede 3 bin konutluk Rus yerleşim merkezinin proje aşamasına alındığı hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan, projenin hayata geçirilmesinin ardından taleplerde yüzde 80 ila 90 oranlı düşüş yaşanabileceğini bildiriyor. Projede ilerlemenin hızlı olacağı ve en fazla 1 ila 2 yıl içerisinde bitirecekleri konuşulmaktadır. İnşaata kazandırılan hız, talepten ve konutun az olmasından kaynaklı. Rusların akın ettiği Akkuyu Nükleer Santral Projesi, Taşucu ve Silifke’de nüfus artışına sebep oldu. Hizmet sektörünün bölgedeki hareketlenmeyi değerlendirmeye alması, araç kiralama şirketinin faaliyete geçmesini sağlamıştır. Şube açma hazırlığı içinde olan şirket, sosyal yaşamı hareketlendirecek.

Silifke cazibe merkezi oldu

Rusların gelişini gayrimenkul ve inşaat sektörü için olumlu yorumlayan Kaynar, zamanla kültürel açıdan kayıplar vereceğimiz konusunu ele alıyor. Ruslara yönelik geliştirilen hizmet sektörü ilerleyen dönemlerde çoğalacak. İki yıla konuta olan ilginin düşmesi beklenen bölgelerde, 3 bin konutluk yerleşim yeri tüm ihtiyacı karşılayacaktır. Burada sosyal tesisiyle büyük bir Rus kenti yapmak isteyen yetkili isimler, kilisesi ve eğitim alanlarını ön plana çıkarıyor. Taşucu’nun Yerel Yönetimler Yasası ile Silifke’ye bağlanan 6 mahalle olduğunu belirten Muhtar Adnan Uysal, nükleer santralin bölgeyi cazibe merkezine dönüştürdüğü haberlerine olumlu baktı. Ancak bölgedeki altyapı sorununu atlamayan Uysal, “Geçtiğimiz yıllarda kışın 10 bin olan nüfusun, yaz aylarıyla yükseliş yakaladığı bölgelerde maksimum sayı 20 bin olmaktaydı. Bu sınırın 2020 yılı itibariyle 50 bin nüfusla aşıldığı görülmekte. Ancak altyapı sorunun mutlaka çözüme kavuşturulması özellikle artan nüfus için önemlidir. Geçtiğimiz senelerde yaz ayında artışa geçen nüfusun trafik sıkışıklığı yarattığı biliniyor. Nedeninde çözümlenmeyen alt yapı sorunu varken; sorunların çözüme kavuşturulması için merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin ortaklaşa iş yürütmeleri şarttır.” dedi.