Kategoriler
Emlak Haberleri

Akpınar 1050 Konutlar kentsel dönüşüm ile yeni modele kavuşuyor

Akpınar 1050 Konutlar yakın zamanda Barcelona Şehir modelini kullanılacak. Olay.com yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz’ın haberine göre, Akpınar Yapı Kooperatifi olarak 1982 yılından beri Bursa’nın yaşam bölgesi olan 1050 Konutlar kentsel dönüşüm projesine giriyor. Ancak her 10 daire için 229 blok oluşturulan bölgede yenileme çalışmalarının ne tür olacağına yakın zamana kadar karar verilememişti. Bunun üzerine devreye giren İMSİAD (İnşaat Müteahhitleri İş İlanları ve Sanayiciler Derneği) hak sahiplerinden destekleri aldı.

Akpınar 1050 Konutlar için yenileme kararı

1982 yılında Akpınar Yapı Kooperatifi tarafından Bursa’nın yaşam bölgesi olarak sunulan konut projesi hâlâ hak sahipleri tarafından kullanılıyor. Bölge üzerinde kentsel dönüşüm programı adı altında başlatılan yenileme çalışmalarında; Jandarma Komando Bölüğü dışında hiçbir yapının bulunmadığı Mudanya Yolu ve Organize Sanayi karşısındaki yerleşim bölgesi dahil edildi. Ancak 1982 yılından bu yana kullanılmakta olan Akpınar 1050 Konutlar için öncelik kararına gidiliyor.

113 bin 500 metrekarenin özel mülkiyet parsellerinden oluştuğunu öğrenen yetkililer, yenileme çalışmalarını nasıl yapacaklarına bir türlü karar veremedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müdahale edildiyse bile hak sahipleri durumu kabullenmekten geri durdu. İMSİAD üzerinden alınan yardımla birlikte, Mimarlar Odası’nın bir zamanlar başkanlığını üstlenen Şenol Şimşek’in bölge için 5 farklı proje üretmesine izin verildi. Şimşek sayesinde hak sahiplerinin projelerden birisini beğendiği ve yenileme çalışmalarına izin verileceği gündeme sevindirici haber olarak oturdu.

Barcelona şehir modeli çok sevildi

Yaptığı kentleşme planının ardından Barcelona şehir modelini devreye sokan Şimşek, ana temanın bu model üzerinden çıktığını söylüyor. Mudanya Yolu’ndan 1.450 metre olan ön cephedeki 65 blokun kaldırılacağını söyleyen Şimşek, arka bölümde yer alan 164 blokun aynı şekilde kalacağından söz etti. Kaldırılan 65 bloktaki dairelerin eklenmesiyle birlikte geride kalan 164 blok zemin artı 7 kat şeklinde yeniden planlandı.

Planlamanın daha çok yeşil alan ve sosyal donatılar kazandırılmak üzere olduğundan bahseden Andıç ve Şimşek; mevcut nüfus durumunun korunacağından söz etti. Proje sayesinde hareketli bir yaşam alanı Mudanya Yolu için kazandırılacak. Bu bölgede 65 blok yerine arkada yer alan blokların görünüşüne engel olamayan şekilde yaşam alanları getirilecek. Böylece alt katların ticari, üst katların ise restoran-kafe türünde hizmet vermesi sağlanacaktır.

Vatandaşların cebinden para çıkmıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut aracılığıyla projeyi gerçekleştirmeye karar verdi. Bunun üzerine Akpınar 1050 Dönüşüm Projesi altında başlatılan yenileme programı daire başına yaklaşık olarak 150 bin lira ek bedeli öngörmüştür. Hak sahiplerinin çoğunluk olarak emekli kesimden oluştuğu düşünülürse projenin benimsenmesi için gerekli koşulların oluşturulduğu söylenebilir.

İMSİAD’ın öncülüğünü yürüttüğü projede hiçbir şekilde vatandaş ek maliyet ödemek zorunda kalmayacak. Projenin finansmanı ise üçte bir şeklinde yatırımcısına verilecek. 2 milyar lira maliyetiyle öne çıkan projede yalnızca yatırımcı kesim para ödüyor.