Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Aksigorta: Depreme karşı bilinçli değiliz

Aksigorta tarafından yapılan araştırmada her üç kişiden ikisinin deprem çantasının bulunmadığı sonucuna varildi. Çoğunluğun toplanma alanlarından haberi olmadığı ifade edilirken her iki konuttan birinin deprem sigortası, hâlâ yok. Ayrıca, iş yeri ve fabrika gibi ekonomik işleyişin bütün alanı, deprem riski altında.

“Olası Depreme Karşı Hazırlık Durumu” araştırmasına göre toplum, depreme hazırlıklı değil. Her üç kişiden ikisinin deprem çantası bulunmuyor. İstanbul’da en az 7,3 şiddetinde deprem bekleniyor. Türkiye ise deprem riski açısından diğer ülkeler arasında ilk 10 sıranın içinde bulunuyor.

Çalışmaya göre deprem ülkesi olarak da nitelendirilen Türkiye’deki her iki konuttan birinin deprem sigortası yokken her üç kişiden ikisinin deprem çantası bulunmuyor. İnsanların yalnızca yüzde 35’inin acil toplanma alanlarının bulunduğu bildirilirken Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Türkiye’nin depreme karşı bilincin hâlen oturmadığını dile getirdi.

Tüm ekonomi risk altında

Ülkedeki deprem sigortasına sahip konut sayısının 9 milyon olduğunu aktaran Aksigorta Genel Müdürü Gülen, “En kısa sürede Zorunlu Deprem Sigortası’na karşı bilinci artırmalıyız.” dedi.

Aksigorta Genel Müdürü, yalnızca konutların değil, aynı zamanda, iş yerlerinin ve fabrikaların da hasar görme ihtimalini taşıdığına işaret ederek ekonominin her alanının çökme riskinin bulunduğunu kaydetti.

Düşük bir bütçe 72 saati kurtarabilir

Araştırma sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan Uğur Gülen, deprem çantasının düşük bütçeli olduğunun altını çizerek bu çantanın hayat kurtarabileceğini dile getirdi. Deprem çantasının kişinin enkaz altında 72 saatini kurtarabileceğini belirten Gülen, deprem çantası hazırlamayan toplumun depreme hazırlıksız olduğunu kaydetti.

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen “Acı deneyimler yaşamamıza rağmen ne yazık ki toplumda deprem algısı oluşmuş durumda değil. Aksigorta olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Olası Depreme Karşı Hazırlık Durumu’ araştırmamızın sonuçları da bu algının oluşmadığını bir kez daha bizlere göstermiş oldu. Düşük bir bütçeyle hazırlanabilecek, acil ihtiyaçların, yiyecek-içeceklerin bulunması gereken deprem çantası, ilk 72 saatte bir ailenin hayatta kalmasına yardımcı olurken, araştırma sonuçları bize her üç kişiden ikisinde bu çantanın hazırlanmamış olması, deprem gerçeğine hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyor. Öte yandan, zorunlu olmasına rağmen halen deprem teminatlı konut sayısı 9 milyon seviyesinde. En kısa sürede Zorunlu Deprem Sigortası’na karşı bilinci artırmalıyız. Böylesine bir depremde sadece konutlar değil aynı zamanda iş yerleri ve fabrikalar, bununla birlikte de tüm ekonomik hayat risk altında.” ifadelerini kullandı.

Deprem riskine karşı harekete geçin