Kategoriler
Emlak Haberleri

Alanya kentsel dönüşüm sürecinden geçiyor; hedefte riskli binalar var

Alanya için kentsel dönüşüm çağrısı yapan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, depremin hissedildiği Türkiye’de dönüşümün gerekli olduğunu söyledi. Alanya ve Gazipaşa açıklarında sıklıkla meydana gelmekte olan ve yoğunluğunu koruyan depremlerin ardından Kentsel Dönüşüm çalışmaları öne çıkıyor. Yücel’in vatandaşlara çağrıda bulunduğu süreçte gerekli özen ve duyarlılık istenmiştir.

Alanya kentsel dönüşümden geçecek

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Türkiye genelinde başlatılan çalışmalar Alanya’ya kadar sıçradı. Süreç boyunca 2 bin 439 hak sahibi ve 2 bin 605 bağımsız birimin olduğu tespitini yaptıklarından bahseden Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, riskli alanların ilan sürecine ilişkin bilgiler verdi. Devir konusunda kanunu hatırlatan Yücel, “Cumhuriyet Mahallesi’nde 6306 Sayılı kanun gereğince 20 Kasım 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun onayından geçirilen ve 13 Ocak 2018 tarihinde 30300 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilmiş olan ‘Riskli Alan’ içerisinde yapılması beklenen tüm iş ve işlemler 12 Mart 2018’de 44317 sayılı yazı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Alanya Belediyesi’ne devredildi” açıklamasında bulundu.

30 yaşını tamamlayan 515 bina var

Başkan Yücel, kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında risk tespit çalışmalarını yürüttüklerini bildirdi. Bu süreçte 30 yaşını tamamlamış ve bu sayının üstüne çıkmış bina sayısı 515 adedi buldu. Belirlenen veriler kapsamında 0-10 yaş arasında 51, 11-30 yaş arasında ise 252 konut sayıldı. Kat sayısına göre 5-6-7 ve 8 kata kadar çıkan 77 konutun varlığı, 3-4 katlı binalarda 98’dir. Ancak Alanya genelinde sıklıkla 1-2 katlı konutlar 634 adedi buldu. İl belirlemelere göre kat değişiminde ortaya çıkan bu konutların yıkılması kararına gidildi. Belirlenen 794 konut apartman, 24’ü ise bağımsız birimden oluşmaktadır. Bağımsız birim denildiğinde akla gelenin müstakil yapı olduğunu söyleyen Yücel, bağımsız toplam birim sayısının 2 bin 605 olduğu toplam rakamda hane sayısının bin 304 olduğunu açıkladı. Ortalama konut büyüklüğünün 105 metrekareye yükseldiği, yapıda toplam inşaat alanının ise 352 bin 532’ye fırladığı görüldü.

Dönüşümün izi Alanya’ya örnek teşkil edecek

Alanya genelinde başlatılan çalışmalarda doğal yapı analizi, alan analizi, yapısal altyapı analizi, ulaşım analizi ve yeşil alan doku analizi tamamlandı. “Alternatif Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında hazırlanan son tasarımlara göre Taslak İmar Planı revizyonu başlatıldı. Vatandaşlar ile anlaşma aşamasına geçen belediye, süreci hızlandırmak üzere yola çıkmıştır. Tarafların anlaşmasıyla birlikte projede inşaat sürecinin başlatılması bekleniyor. Kentsel dönüşümde bölgenin başlangıç noktası oluşturacağı hakkında detaylar veren Başkan Yücel, “Çalışmalar Alanya’mız içi örnek teşkil edecek ve yakalanacak başarı bütünüyle kente yansıtılacaktır” dedi. Şehrin kimlik sahibi olması için çalışmalara yoğunluk kazandıran belediye proje sorumluları, Alanya’yı düzenli ve yaşanabilir kılmak için çaba gösteriyor. Güllerpınarı, Hacet, Tepe, Saray ve Mahmutlar mahallelerinde yürütülen dönüşüm çalışmaları şu anlık kısmen olsa bile zaman içinde tüm mahalleye yayılacak.

İlk hedefte riskli binaların dönüşüm süreci yatıyor

Binalarda sağlamlık işlerinin güçlendirme süreciyle devam edeceğini ya da yıkılıp yerine yenisinin inşa edileceğini aktaran Yücel, “Riskli binalar biran evvel sağlamlaştırılmalıdır. Bu doğrultuda riskli yapıların öncelikle yenilenmesi gerektiği sonucu vatandaşları bireysel olarak kentsel dönüşüm ve riskli yapı yenileme çalışması yapmaları fikrini doğurduğu biliniyor. Ancak bu tür uygulamalarda önemli olanın ada bazında olması gerektiğidir. Vatandaşların haklarını koruması açısından son derece değerli olan ada bazlı çalışmalar, şehir düzenini geliştirmesi açısından da önemli. Alanya Belediyesi olarak ada bazlı çalışmaları desteklemekteyiz.” Bütün halktan desteklerini esirgememelerini temenni eden Yücel, herkesin tek yürek halinde hareket etmesinin başarıya kapı açacağı fikrini öne çıkarıyor.

Kent haberlerine göz atmak için tıklayınız.