Kategoriler
Ekonomi Gündem

Almanya’daki ihracat verileri beklenenden kötü

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının gölgesinin altında, Almanya’nın ihracat verileri beklentinin de aşağısında kaldı. Almanya’da mart ayında, bir önceki aya göre, beklenen yüzde 5 oranındaki düşüş, yüzde 11,8 seviyesinde olarak kayda geçti. Buna göre mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, yaklaşık olarak 99,2 milyar avro değerinde oldu.

Verilerin serisi Ağustos 1990 döneminde başlarken bu dönem, şu ana kadarki en büyük gerilemeyi işaret etti. Almanya’da bu yılın mart ayındaki ithalat geliri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında düştü.

İthalatı da düştü

Öte yandan ithalat verilerinde de gerileme kaydedildi. Anadolu Ajansının aktardığı bilgilere göre; Almanya’nın mart ayındaki ithalatı, yüzde 5,1 oranındaki gerilemeyle 86,5 milyar avro oldu.

Ülkenin geçtiğimiz yılın mart ayına göre ihracatı, 2020’nin martında yüzde 7,9 düştü. Almanya’nın 2020 yılının ilk üç ayını kapsayan ihracat geliri 324,9 milyar avro oldu. Bu değer, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 oranındaki azalmayı kaydetti.

Ülkenin ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan dönemlerindeki ithalatı ise 2019’un aynı dönemine göre yüzde 2,9 oranında gerileyerek 273,1 milyar avro olarak kayda geçti. Güçlü sanayisiyle anılan Almanya’nın ticaret fazlası, 2020 yılının ilk üç ayında 51,8 milyar avro oldu.

AB ülkeleri arasındaki ticarette gerileme

Almanya’nın mart ayında yaptığı ihracatların 55,6 milyar avrosu Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelere yapıldı. Birlikteki diğer ülkelerin Almanya’ya yaptığı ithalatın değeri ise bu ay içerisinde 48,7 milyar avro oldu.

Almanya’nın AB ülkeleriyle olan ticaretindeki bu değerler, geçen yılın martına göre ihracatta yüzde 11 oranında, ithalatta ise yüzde 8 oranında gerilemeye işaret etti.

Almanya’nın cari fazlası geriledi

Almanya Merkez Bankasının açıkladığı verilere göre, Almanya’nın cari işlemler fazlası, mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre 6,5 milyar avro azalarak 24,4 milyar avro oldu. Cari fazla, geçen yılın aynı döneminde 30,9 milyar avroydu.