Kategoriler
Ekonomi Gündem

Altan Elmas hükûmete çağrıda bulundu

Ülke genelindeki konut satış rakamlarını değerlendiren Konutder ve Sur Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas “Aralık ayında gelen tüm zamanların aylık en yüksek satış rakamıyla birlikte 2019 yılını iyi kapadık.” dedi. Ülke genelinde geçtiğimiz ay, 202 bin 074 adet konut satıldı. Son altı ayın konut satışların aylık ortalaması 140 bin oldu. Geçtiğimiz yılın tamamında ise 1 milyon 348 bin 729 konut satışı yapıldı. 

Elmas, “2018 yılıyla kıyaslarsak yüzde 1,94 civarındaki azalışa rağmen son 4 yıllık ortalamaya çok yakın bir rakamla seneyi bitirdik. Hükûmetimizin aldığı tedbirler neticesinde, 1 Ağustos itibarıyla kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99’a indirmesiyle başlayan süreçle ertelenen konut talebi canlanmış ve vatandaşlarımız yeniden konut alımına geçmişti. Aralık ayında kırılan rekorda yıl sonunda biten tapu harcı ve KDV oranındaki indirimin de önemli bir payı olduğunu görüyoruz. Böylece yılın ilk yarısında yaşanan düşüşü ikinci yarıda telafi ettik ve çalışmalarımızın karşılığını aldık. Sektörümüzün yeniden moral bulmasıyla birlikte 2020 yılının üretim ve istihdamın arttığı daha bereketli bir yıl olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

İndirimler devam etmeli

Geçtiğimiz aralık ayındaki birinci el konut satışları, 2018 yılının aynı dönemindeki satışlarına göre yaklaşık yüzde 8 artarak 75 bin 480 adet oldu. İkinci el konut satışları ise aynı dönemde yüzde 90 oranında arttı. Geçtiğimiz yılın ilk ayında sıfır konutların satış rakamı, toplam konut satışları içinde ortalama yüzde 42 orandaki paya sahip oldu. Ancak bu pay, 2019 yılının sonraki aylarında düşüş göstererek aralık ayında yüzde 37 oranına indi. Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas “Konut kredisi ve TL mevduat faizlerindeki düşüş, ikinci el konutların satışını göreceli olarak daha fazla arttırmıştır.” dedi.

Konut satın alacaklarının birinci el konut alması için teşvik mekanizmalarına gereksinim duyulduğunu belirten Elmas, “Bu çerçevede kamu bankalarımız 1. el konut kredi faizini aylık yüzde 0,79’a çekerek çok önemli bir adıma yine öncülük yaptılar. Bu adım 1. el konutları avantajlı hâle getirdi. Toplam satışların içinde 1. el konut satışının artması, inşaat sektörümüzün, sanayimizin, hizmet sektörümüzün ve dolayısıyla ülke ekonomimizin büyümesi ve istihdamın artması anlamına gelmektedir. Vatandaşlarımız 1. el konutlara yönlendirildikçe enerji verimliliği elde edilecek ve depremin yıkıcı etkisi büyük ölçüde azaltılmış olacaktır. Bu nedenle, 2019 sonunda biten harç ve KDV indirimi teşviklerinin birinci ele yönelik olarak uzatılmasını hükûmetimizden talep ediyoruz.” çağrısında bulundu.

Elmas’tan yurttaşlara tavsiye

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, mevcut konutların değerinin artacağını, yeni konutların fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 oranında yükseliş yaşayacağını dile getirerek bulunduğumuz sürecin konut alma zamanı olduğunu belirtti. Yurttaşlara tavsiyede bulunan Elmas, “Vatandaşlarımıza 2019 yılında sınırlı sayıda yeni ruhsat alındığını, ruhsat alımlarındaki bu düşüşle ve stokların gün geçtikçe erimesiyle mevcut konutların değerinin artacağını, yeni konutların ortalama yüzde 40-50 arası daha pahalıya mal edileceğini göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz. Bu süreçte konut alan vatandaşlarımız bu fiyat ve oranlarla kazançlı çıkacaklardır.” ifadelerini kullandı.

Yılın döviz hedefi: 8 milyar dolar

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Elmas yabancılara yönelik konut satış istatistiklerini de değerlendirdi. Buna göre 2019 yılında yabancılara toplam 45 bin 483 adet konut satışı gerçekleştirildi. Bu rakam, 2018 yılına oranla yaklaşık yüzde 15 seviyesinde artışı işaret etti. “2016 yılında 18 189, 2017 yılında 22 234 konutun yabancı uyruklulara satıldığı göz önünde bulundurulursa geldiğimiz noktanın ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Toplam satışlar içindeki pay ise henüz sadece yüzde 3,3 seviyesinde.” diyen Elmas, bu artışın hız kazanabileceğini öngördüklerini belirterek “Ayrıca yabancı uyrukluların taşınmaz alması ile gayrimenkul yatırım fonundan katılma payı satın alması arasında bir fark bulunmadığından, gayrimenkul yatırım fonu katılma payı alarak vatandaşlık kazanılmasına ilişkin tutarın 250.000 ABD dolarına indirilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul sektörünün ülke ekonomisine döviz sağlamaya devam edeceğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı, geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar dolar döviz girdisi sağlandığını belirterek bu yılki hedeflerinin 8 milyar dolar olduğunu kaydetti.