Kategoriler
Ekonomi Gündem Manşet

Altın 1.600 doları aşacak… 8 Ağustos altın fiyatları

Kolay işlenebilen altın, İlk çağlardan beri insanların dikkatini çeken kıymetli metaller olarak nitelendirilir. Takı ve süs eşyası olarak da kullanılan altın, geleceğe yatırım yapanların her zaman gözdesi durumunda. Yaşanan son gelişmeler, dolardaki düşüşü sağlayarak altının değerini yükseltti.

Dolarda dalgalanmalar yaşanırken yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altın, yükselmeye hız kesmeden devam ediyor.

DHA’nın aktardığı bilgilere göre çok uluslu ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs, ülkeler arasındaki ticaret gerginliğinin sürmesi durumunda altının değerinin altı ay içinde bin 600 doları aşacağını belirtti. Goldman Sachs bankası, altının kısa vadede yükselişine devam edeceğini düşündüklerini belirtti.

Ülkeler arasında ya da ülke içinde oluşan sosyal veya ekonomik gerginlikler, kesin görülmeyen piyasadaki gelişmeler para birimlerine olan güvensizliği oluştururken yatırımcılar altına yöneliyor.

Ülkemizde de altın mevduatına olan talep geçtiğimiz yıla oranla bir hayli yüksek durumda.

Doların düşüşüyle beraber altına yatırım yapanlar ve altın almak isteyenler altının fiyatını merak ediyor. Peki gram altın, tam altın, çeyrek altın ne kadar?

Bugünün altın fiyatları

Altının Cumhuriyet, Tam, Ons,  Yarım, Çeyrek, Gram ve cinsinden bugünkü değeri şöyle:

  • Cumhuriyet altınının alış fiyatı 1.738,48 lira iken satış fiyatı 1.781,58 lira,
  • Tam altının alış fiyatı 1.686,06 lira iken satış fiyatı 1.717,92 lira,
  • Ons altının alış fiyatı 1.495,19 lira iken satış fiyatı 1.495,86 lira,
  • Yarım altının alış fiyatı 839,97 lira iken satış fiyatı 861,66 lira,
  • Çeyrek altının alış fiyatı 421,47 lira iken satış fiyatı 430,93 lira,
  • Gram altının ise alış fiyatı 263,42 lira iken satış fiyatı 263,83 lira seviyelerindedir.

Altın neden bu kadar değerli?

Tarih kayıtlarına göre, altın MÖ 3 bin 200 yılından beri para olarak alışverişlerde kullanılıyor. Kâğıt para emisyonunun güvencesi durumunda olan altın milletler arası bir ödeme aracı olarak ayrı bir öneme sahipken iletken olma özelliği de mevcut durumda. Elektrik ve elektronik parçalarındaki bağlantıların, terminallerin, baskı devrelerinin, transistörlerin ve yarı iletken sistemlerin kaplanmasında da kullanılan altın, kolaylıkla tepkimeye girmez; havadan ve sudan etkilenmeyip hiçbir zaman paslanmaz.