Kategoriler
Emlak Haberleri

Altın Emlak kısıtlı taşınmazlara yeni düzenlemenin geldiğini duyurdu

Altın Emlak: “Kısıtlı taşınmazlarda mülkiyet tesisi kolaylaşacak” bilgisini kamuoyu ile paylaştı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, rehin alacaklılarının hak ve menfaatlerinin korunması adına bazı tedbirlerin uygulanacağından söz etti. Beklenen bu tedbir uygulamaları, mülkiyet tesisi sırasında karşılaşılan problemlerin ortadan kalkmasına neden olacak.

Altın Emlak tedbir kararlarını duyurdu

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, hissedar sahiplerinin hisseleri üzerinde bulunan haciz, ihtiyati haciz şerhi veya ipotek nedeni ile birçok sıkıntıyla yüzleştiğini söylüyor. Durumun düzeltilmesi amacıyla kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesislerinin artık değerlendirme raporuna sahip olacağını ifade etti. Getirilen yeni düzenlemeyle birlikte rehin alması beklenen tarafların hak ve menfaatleri korunacak. Mülkiyet tesisi esnasında büyük sorunlara neden olan bu süreç, inşaat sözleşmelerinde de sıkça yaşanan bir sorundu.

Özelmacıklı, yaşanan sıkıntıların geride kalması adına alınan yeni tedbir kararlarından bahsetti. Artık tapu müdürlüğünce, değerleme raporunun düzenlenmesi sonucunda değer tespiti uygulamasına gidilecek. Bu sayede kısıtlı pay sahiplerine düşmesi beklenen bağımsız bölümlerin değeri, ana taşınmazdaki hissenin değerinden fazla olduğu anlaşılırsa, taşınmazdaki haciz/ihtiyati haciz ya da ipotekli alacaklılarının muvafakatına gerek kalmayacak. Böylece kat irtifakı/kat mülkiyeti tesisinin mümkün olması için yol daha rahat bir hale getirilecektir.

Alacaklı taraf korunacak

Altın Emlak Genel Müdürü, getirilen yeni tedbirlerin alacaklı tarafı da koruyacağını söylüyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu düzenleme sayesinde hak sahiplerinin hakları korunacak. Geliştirilen yeni amaç doğrultusunda; taşınmazların bölünmesi ihtimalinde taşınmaz üzerindeki beyan ve şerhlerin yeni oluştuğu belirlenen taşınmazlara aktarılması ve hak sahiplerinin haklarının korunmasının önü açıldı.

Hissedarlara düşen bağımsız bölümlerin değerini göstermek amacıyla düzenlenecek olan değerlendirme raporu kat irtifakı/kat mülkiyeti tesisi sırasında gerçekleştirilecek. Verilen bir diğer tedbir kararı ise mahkeme yolu oldu. Değer tespit sürecinde hukuk mahkemelerinde görülen hasımsız değer tespiti davasında mahkeme tarafından görevlendirilmesi beklenen bilirkişi, gerçek değeri belirlemede önemli adımlar atmış olacak.