Kategoriler
Ekonomi Gündem

Altın fiyatları güne hangi seviyelerden başladı?

Çeyrek altın, haftanın son günündeki kapanışında 517,4565 liradan işlem gördü. Serbest piyasanın açıldığı ilk saatlerde 522 lira civarına kadar yükseldikten sonra 518 liralara kadar indi. Altının çeyrek cinsindeki değeri, 520 lira ile 521 lira bandı arasında işlem görmeye başladı.

Geçtiğimiz cuma günü bin 649 dolar ile bin 563 dolar arasında hareket eden ons altın, haftanın son kapanışını 1.579,16 dolarla yaptıktan sonra açılışta bin 585 dolar civarına yükseldi. İlk saatlerde bin 593 dolar seviyelerine çıkan altının ons cinsindeki fiyatı, önceki kapanış seviyesinin altına, bin 577 dolar seviyelerine kadar indi. Düşüşün ardından altının ons fiyatı bin 587 dolar seviyelerine kadar arttı. 

Ons altının fiyatının ve dolar kurunun yönünden paralel olarak etkilenen gram altın fiyatı, serbest piyasayı 316 lira civarında kapattıktan sonra, bugünkü açılışının ilk saatlerinde 319 liradan işlem gördü. Ardından 317 liralara kadar inen altının gram fiyatı, 319 lira seviyesinde işlem görmeye başladı.

Çeyrek altın fiyatında 542 lira ve 537 lira direnç, 528 lira ve 524 lira destek, ons altın fiyatında 1603 dolar ile 1597 dolar direnç, 1580 dolar ile 1569 dolar destek konumunda bulunuyor. Altının gram cinsindeki fiyatında 322 lira ve 320 lira direnç, 316 lira ve 315 lira destek noktalarında yer alıyor.

Altın yorumları

Yeni tip koronavirüs salgını, dünya genelinde belirsizliğe yol açarken piyasalardaki risk iştahı düşüyor. Piyasalar, belirsizlik neticesinde güvenli liman talebiyle altına yöneliyor. Kovid-19 salgının yurt çapında yayılmasıyla beraber altın fiyatları, son günlerde rekora imza attı.

Küresel çapta görülen yeni tip koronavirüs salgınına yönelik haber akışı, Suriye ekseninde meydana gelen jeopolitik riskler piyasaların gündeminde bulunuyor. GCM yatırım, ABD’den gelecek Chicago satın alma yöneticileri endeksi ve Michigan tüketici hissiyatına ilişkin verilerin de altın fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz haftanın son gününde ons altın geri çekilse de yeniden yükseldiği görülüyor.

Yatırım Finansman, bu geri çekilmenin sebebini 28 Şubat’taki bülteninde “Koronavirüs salgınının dünyanın dört bir yanına hızlı bir şekilde yayılması ile piyasalar 2008 yılı finansal krizin akabinde en kötü haftasını geçirdi. Ancak buna rağmen güvenli liman talebinin bir miktar sınırlı kalması ile ons altında 1650 seviyesi altı hareketlilik sürmeye devam ediyor. Dolar tarafında ise açıklanan makroekonomik verilerin yansımaları ile bir miktar geri çekilme hareketi yaşandığı görülmekte. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 1,30 ile tarihi düşük seviyeleri test ettiği görülüyor. Bu bilgiden hareketle değerli metalde yükselişlerin sınırlı kaldığını görüyoruz.” sözleriyle açıkladı.