Kategoriler
Gündem

Altın fiyatlarındaki düşüş yüzde 9’u aştı… Çeyrek altın 115 lira düştü

Ons altın, 83 dolar civarında düştü. Dünkü kapanışına göre gram altın, 50 lira civarında değer kaybetti. Çeyrek altın ise yaklaşık 115 lira düştü. Uzmanlar, ABD ve Türkiye’deki gelişmelerin piyasalara etkisinin olumlu olduğunu kaydetti.

Risk iştahı arttı

ABD’den gelen haberler küresel piyasalardaki risk iştahını artırdı. Seçim sonuçlarını Demokrat Parti’den Joe Biden’ın kazanması; parasal genişleme ve düşük faiz politikalarına ilişkin beklentilerin yanı sıra beklenen teşvik paketinin çıkacağına yönelik umutların artması piyasalara olumlu yansırken dolar, küresel çapta değer kaybetti. Grçtiğimiz haftalarda gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskı altındaydı. Doların düşmesi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yaradı.

Türkiye’deyse hafta sonu yaşanan gelişmeler, Türk lirasına kazandırdı. Türk lirasındaki kazanç, yüzde 5’i aştı. Ons altının fiyatı da aşağı yönde hareket ederken çeyrek ve gram altın fiyatlarındaki azalma, yüzde 9,4 civarını buldu.

Görevden ayrıldıktan sonra TL değer kazandı

Hafta sonu TCMB Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak yerine Naci Ağbal atandı. Dün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti.  Uzmanlar, bu gelişmelerin Türk lirasına olumu yönden yansıdığını kaydetti.

Bakan Albayrak’ın istifası Cumhurbaşkanlığı tarafından kabul edildiği akşam saatlerinde duyuruldu.

Altın fiyatları dün hangi seviyelerdeydi?

Ons altın, cuma gününü, bir önceki gününün yüzde 0,15 artışla bin 952 dolardan kapattı. Gram altın da yüzde 1,39 arttı. Gram, 535 liradan serbest piyasadaki günü tamamladı. Çeyrek de kapanış dakikasında 878 liradaydı.

Altın ne kadar geriledi?

Ons altın, önceki kapanışının yüzde 4,27 aşağısında, bin 869 dolar seviyesinde. Saat 23.36’da gram altın, yüzde 9,46 düşüşte, 484 lirada. Yüzde 9,42 azalan çeyrek altın fiyatı da 794 liradan işlem görüyor. Cumhuriyet altını yüzde 9,47 oranındaki gerilemeyle 3 bin 234 liradan işlem görürken tam altın, 3 bin 146 lirada bulunuyor.

Yüzde 9,45 oranında değer kaybeden yarım altın ise bin 588 lirada bulunuyor.