Kategoriler
Ekonomi Gündem

Altında son durum… 3 Ağustos altın fiyatları

En değerli yatırım aracı olarak görülen altının akıbeti çoğunluk tarafından sürekli merak konusu durumunda. Genelde hediyelik ve yatırım için kullanılan altına birçok kişi başvuruyor. Evlerde, banka hesaplarında altın biriktiriliyor. Takı eşyası olarak da kullanılan altın, dünya genelinde önemli bir konuma sahip oluyor. Geleneklerimiz açısından önemli bir yere sahip olan çeyrek altın, fiyatlarının yüksek olması sebebiyle yerini gram altına bırakıyor.

Piyasada yaşanan son gelişmeler altını da etkiledi. Döviz fiyatlarının hareketliliğiyle altında da çeşitli dalgalanmalar meydana geldi. Son gelişmeleri takip edenler “Altın ne kadar oldu?” sorunu soruyor. Altın, bu haftanın başındaki zaman diliminde sürekli düşüş yaşadı. Haftanın son günlerinde ise altın, düşüşü bırakarak dengelenme yoluna gitse de altının akıbeti, özellikle son gelişmelerle beraber merak konusu durumunda.

Açıklamalar belirsizliğe sebep oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizinde indirime gitme kararından sonra dolar/TL bazında yükseliş yaşandı. TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıklamasından sonra dolar düşüşe geçtikten sonra gözler ABD Merkez Bankasının (FED) kararına odaklandı.  FED’in kararı tahmin edildiği şekilde olurken FED Başkanı Jerome Powell’ın beklenmedik açıklaması herkesi şaşkınlığa uğrattı. Uzun dönemli faiz indirimi döngüsünün başlamadığını belirten Powell, piyasada kafa karışıklığına yol açtı. Dolar ise son dört ayın en düşük seviyesini görürken Powell’ın açıklamasından sonra dolar, 5,52 seviyelerinden 5,62 seviyelerine çıkarak 5,58 seviyelerinde dengelendi.

Petrol düşüşe altın yükselişe geçmişti

Trump, Powell’ın açıklamasını her zamanki hayal kırıklığı olarak nitelendirse de kurlarda dalgalanma yaratacak açıklamayı kendisi de yaptı. ABD Başkanı Donald Trump Çin’e yönelik gümrük vergisi uygulamasını kamuoyuna duyurduktan sonra dolarda hareketlilik yaşanırken petrol fiyatı düştü, altın ve yen para birimi ise yükselişe geçti. Altının ons fiyatında ise yüzde 2,4 artış gözlemlendi. Trump’ın Çin’e yönelik vergi açıklamasından sonra son 6 yılın en yüksek değerini gören altın, düşüş yaşayarak tekrar dengelendi. Yaşanan son gelişmeler, altının durumunu bugün de merak ettiriyor.

Altında son durum ne? İşte 3 Ağustos altın fiyatları

Bigpara’dan alınan verilere göre bugünün güncel altın fiyatları ise şu seviyelerde seyrediyor:

  • Cumhuriyet altının alış fiyatı 1.675 lirayken satış fiyatı 1.715 lira,
  • Yarım altının alış fiyatı 821,85 lirayken satış fiyatı 843,13 lira,
  • Çeyrek altının alış fiyatı 411,84 lirayken satış fiyatı 421,18 lira,
  • Gram altının alış fiyatı 257,45 lirayken satış fiyatı 257,56 lira,
  • Ons altının değeri ise alış fiyatı 1.440,45 lirayken satış fiyatı 1.441,224 liradır.