Kategoriler
Ekonomi

Altında yükseliş havası… Altın fiyatları ve piyasa yorumları

Altın fiyatları yükseliş eğiliminde bulunuyor.

Piyasalardaki olumlu hava, ons üzerinde yukarı yönlü etki ediyor. Altının ons fiyatı, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından gelen açıklamalarla da birlikte günlük bazda yüzde 0,89 kazançlı.

Analistlerin açıklamalarına göre ABD’deki teşvik paketine ilişkin beklentiler, değerli maden fiyatları üzerinde yukarı yönde etki ediyor. Ons fiyatıyla birlikte gram altının fiyatı da yükseliş eğiliminde bulunuyor. Dolar/TL ise yatay seyrediyor.

FED tarafından açıklanan kararda, politika faizinde değişikliğe gidilmezken analistler, kararın bildirilmesinin ardından yapılan açıklamaların önem taşıdığını kaydetti. Ziraat Yatırım, ABD Merkez Bankası tarafından düzenlenen toplantının piyasaya olan etkisinin yok denecek kadar az olduğunu ifade ederken Alan Yatırım “FED’in ekonomik toparlanmaya desteklemeye devam edeceğini belirtmesi ve doların global bazda değer kaybetmesi altın fiyatlarına destek sağlıyor.” yorumunda bulundu.

Powell’ın konuşmaları onsu yükseltti

FED Başkanı Jerome Powell’ın varlık alımlarının devamının geleceği, hedefe ulaşana kadar da desteklerin süreceğini belirttiğini aktaran Meksa Yatırım’dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, TCMB Başkanı’nın yaptığı konuşmayı da kastederek “Her iki merkez bankası başkanının açıklamalarının piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kaldı. Ancak Powell’in açıklamalarının ardından altın fiyatlarında yükseliş görüldü.” değerlendirmesini yaptı.

TCMB Başkanı Ağbal, yaptığı sunumda “parasal sıkılaştırma”, şeffaflık, öngörülebilirlik ve finansal istikrar politikalarına vurgu yaptı.

Ons değeri 50 günlük ortalamasında

Altın fiyatları, yükseliş trendinde yer alıyor.

Son zamanlarda, Kovid-19 aşısına yönelik olumlu haberler, Biden’ın seçilmesi ve Merkez bankalarının güvercin tutumlarıyla yükselen risk iştahı, dolar endeksine düşüş olarak yansıdı. Piyasalardaki iyimserlikle beraber ABD’deki ek mali teşvik paketinin çıkmayacağına yönelik beklentiler de ons fiyatını aşağıda tutarken değerli maden, 200 günlük ortalamasına yaklaştı.

Teşvik paketinin çıkacağına yönelik yeşeren umutlarla beraber artışa geçen ve 50 günlük ortalamasına ulaşan ons fiyatı, bu seviyelerde kalmayı sürdürüyor. Ons, bin 899 dolardan işlem görürken gram altın, yüzde 0,4’lık kazançla 468 liradan işlem görüyor.