Kategoriler
Ekonomi Proje Haberleri

Altyapı ve üstyapı projelerinde ilk hedef 2023

Alt ve üstyapı projelerinde ilk hedef 2023 yılı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre, gerçekleştirilmesi beklenen 576 altyapı ve üstyapı projeleri 2023 yılı itibariyle tamamlanacak. Kurum, tüm bu çalışmalar için devlet bütçesinden 10 milyar liraya yakın paranın ayrıldığını AA muhabiri aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

Alt ve üstyapı için bütçeden 10 milyar lira harcanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AA muhabirine vermiş olduğu açıklama gereği, projelerin yürütülmesinde en büyük yardımcı olan İller Bankasının (İLBANK) 87’nci kuruluş yıl dönümünü hatırlatarak konuşmasını başlattı.

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İLBANK adını alan bankanın, ekonomi adına Türkiye’de gerçekleştirilen gerçek bir kalkınma hamlesi olduğunu hatırlatan Kurum; 11 Haziran 1933’te 15 milyon lira sermaye ile “Belediyeler Bankası” adı altında hizmet hayatına başladığını söyledi. Şehir ve kasabaların yeniden imar ile inşası konusunda önemli görevler üstlendiğini biline banka, dün 87 yaşına bastı.

Kentsel ihtiyaçların karşılanması adına akıllara ilk sırada gelen İLBANK’ın; uluslararası standartlar doğrultusunda proje üretimi ve gelişimi adına kredi sağlamak, danışmanlık yapmak ve teknik destek vermek gibi belli başlı görevleri bulunmaktadır. 11 Haziran 2020 tarihiyle birlikte 87 yaşına basan bankanın üstlendiği görev bilincinin beklenenin üstünde karşıladığı biliniyor. Bu zamana değin projelere destek vermek ve üretimine zemin hazırlamak için çalışmalarda yer alan İLBANK, aynı zamanda 2023 yılında tamamlanması beklenen projelere de destek sağlayacak.

Yapılan harcamalar ihtiyaç projeleri adına gerçekleştiriliyor

İLBANK eşliğinde gerçekleştirilen projelerden bahseden Kurum; yapılan çalışmaların yoğunluk kazandığını ve bunun sonucunda 15 altyapı projesinin hizmet hayatına başladığından bahsetti.

Bunlardan Bursa İnegöl’de gerçekleştirilen ve toplam harcamalarda 116 milyon liraya mal olması beklenen içme suyunda temel atma aşaması tamamlandı. Ayrıca 37 milyon liralık değerde olan Van Edremit kanalizasyon projesi için temel atma aşaması planlandığı tarihte yapılmıştır. Normalleşmenin başlatıldığı Türkiye üzerinde önümüzdeki günlerden itibaren toplamda 15 altyapı projesi hizmet hayatına girmiş olacak. Gerçekleştirilmesi beklenen diğer altyapı projelerinden ise 2’sinin temeli atılacaktır. Tüm bu çalışmaların yürütülmesi adına belediyelere para aktarımında bulunulduğunu söyleyen Murat Kurum, bu miktarın 606 milyon 539 bin 611 liraya ulaştığını belirtti.

38 milyon vatandaşın en büyük sorunu çözüldü

Atık su alanında 1,5 milyara yakın 116 projeye hayat vereceklerinden bahseden Murat Kurum, içme suyu alanında ise bu rakamın 1,5 milyar bütçe değerinde olduğunu aktardı. 96 projenin yalnızca içme suyu için gerçekleştirildiği günümüzde 40 milyon bütçe ile şehircilikle ilgili diğer projelere de yer verilmiştir. Bunlardan sanayi sitelerinin ıslahını içeren 144 proje ve üstyapı ile altyapı çalışmaları sürdürülmekte. Projelerin vatandaşa hizmet vermesi adına hız kazandırıldığı aktarılırken toplam bütçenin 6 milyon 868 bin lirası sadece 576 alt ve üstyapı projeleri için ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projelerin gerçekleştirilmesi adına hız kazandırılması talebini yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyen Kurum; bu isteğin doğrultusunda il ve ilçelerde  gerçekleştirilmesi beklenen projelerin ziyaretlerine ağırlık vereceklerini dile getirdi. Bakanlık aracılığıyla gerçekleştirilecek olan tüm ıslah çalışmaları ve yeniden inşa projeleri, hibe destek projelerinin de yardımıyla 38 milyon vatandaşa ulaşacak.

Alt ve üstyapı projelerinde bazıları hizmet hayatına geçti

İLBANK altında Türkiye genelinde gerçekleştirilen projelere devam ediliyor. Çalışmalar doğrultusunda Bakanlık talimatı ile kanalizasyon, içme suyu, yağmur suyu, atık su artıma tesisi, meydan, site ve geçit projelerinde yakın zamanda hız kazandırıldı.

Belirtilen amaç doğrultusunda sorunları çözülen bölgeler şunlardır;

Antakya’da Odabaşı-Güzelburç-Narlıca Kanalizasyon Tesis projesi, 36 milyon 827 bin lirayla tamamlandı. Bölgede kanalizasyon sorunu çözüldü.

Osmaniye’de alt geçit ve meydan yapımı projesi, 50 milyon lirayla tamamlandı. Bölge ıslah edildi ve Osmaniye yeni çehresine adım attı.

Ayrıca diğer il ve içlerde de  devam eden çalışmalar arasında; Burdur Gölhisar ve Karamanlı, Balıkesir Marmara, Çanakkale Ezine, Denizli Baklan, Nevşehir Gülşehir ve Kozaklı, Şırnak ile Hakkari Merkezi, Savaştepe ve Susurluk, Sinop Durağan ve Yozgat yer alıyor. Bu çalışmalarda kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu ve atık su arıtma tesisi projeleri için toplamda 350 milyon lira harcanmıştır.