Kategoriler
Ekonomi

Amerika turizm ve emlak sektöründe geriledi

Amerika turizm ve emlak sektöründe zarar görmeye devam ediyor. Covıd-19 salgını ile ortaya çıkan 22 milyon işsizlik başvurusu ABD üzerinde gerilimi arttırmaktadır. Tüm bunların yanı sıra bazı kişilerce garip eylem sahnelerine de yer veriliyor. Bunların arasında evde oturmaktan sıkılan gençler maske ve eldivenlerini kuşanarak ‘dışarı çıkma eylemi’ için hazır bir vaziyette.

Gençleri bir kenara bıraktığımızda ise Amerika’nın ciddi bir turizm krizi yaşandığı dünya basınında manşetlerde görülüyor. Covid-19 yüzünden fazla darbe alan turizm ve ağırlama sektörleri birçok haberin konusu oldu. WalletHub tarafından yapılan araştırma neticesinde pandemi ilan edilen hastalığa karşı çeşitli hizmet alanlarına sınırlama getirildi. Bunların arasında Orlando’da yer alan Walt Disney World Resort ile New York’taki Times Square ile Grand Canyon National Park krizden etkilenenler arasındaki en ünlü mekanlar olarak bilinmekte.

National Park gibi doğal harikasından ayrı kalan Amerikalılar, sosyal izolasyonu zorunlu bir şekilde uyguluyor. Çoğu turistik bölgesinin ziyarete açık olduğu sıralarda ise korku ve paniğin bir arada olduğu batı ülkelerinde ziyaretler neredeyse durdu.

WalletHub’dan Adam McCann bu dönemde turizmde ciddi kayıplar gözlemlendiğini ve işçilerin zorlu yükler altında ezildiğini belirtti. ABD Seyahat Birliği ve Turizm Ekonomisi son verilerde Nisan sonuna kadar azalması beklenen seyahatlere karşı 5.9 milyon iş kaybı yaşayacağı görülüyor. Başkan Trump tarafından onaylanacak teşvik paketleri sayesinde sektörde ticari krediler rahatlıkla kullanılabilir ve vergi indirimi ile finansal destek sağlanabilir. Böylece en ünlü endüstriler bir şekilde tekrar kalkınacaktır.

Amerika hangi eyaletleri dip yaşıyor?

Amerika içerisinde turizm sektörünün en dipte görüldüğü Columbia Bölgesi ise birçok nedenle karşımıza çıkmakta. Verilere bakıldığında bunların arasında işletme payındaki çalışan harcamaları ve evde kalma siparişlerine kadar uzanıyor.

Covid-19’un en çok etkilendiği alan ise Hawaii oldu. Amerika’nın en kalabalık ve dünyanın en metropolitan alanı olarak bilinen New York, turizm etkisinin diplerde hissedildiği dokuzuncu eyalet olarak görülmekte. Özellikle bu sonuçların ortaya çıkmasında en büyük payın Covid-19 vakalarının yüzde 40 oranında Amerika’da olmasından kaynaklanmaktadır.

Florida’da sahillerin açıldığı haberi 18 Nisan tarihinde Türk basınına damga vururken, bu eyalet turizmi dipte yaşayanlarda altıncı sıraya yükseldi. Ülkenin en kalabalık eyaleti arasında gösterilen Kaliforniya ise onuncu sırada yer almaktadır.

Krizden kurtulmak için analist Jill Gonzalez Amerikalılar için müze, park ve tarihi bölgelere bağışta bulunmaları tavsiyesini verdi. Böylece ülke genelinde yoğun hissedilen turizm çöküşü krize karşı ayakta kalabilecek.