Kategoriler
Gündem

Ankara Belediyesinden bir ilk: Akıllı taksi geliyor

 Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından akıllı taksi uygulaması hayata geçirilecek. ABB Başkanı Mansur Yavaş‘ın seçim vaatleri arasında bulunan akıllı taksi projesinin prototipi tanıtıldı. Bu uygulama Türkiye’de bir ilki imza atacak. 

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Yavaş, “Bizim Ankara için hazırladığımız akıllı kartlar yakında devreye girecek. Vatandaşlar mobil uygulamamızda bu akıllı kartlarla taksilerde ücret ödeyebilecekler. Taksilerde giderken müşteri gideceği yolu bilecek. Araca bindiği zaman peşinen kaç lira ödeyeceğini bilecek. Araçlarda ön ve arka kamera olacak.” diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesiyle yolcuların trafik yoğunluğunu, kilometre bilgisini, taksimetredeki ücreti anlık göreceği; taksiye binen yolcuların kredi kartı veya şu an sadece belediyenin denetimindeki araçlarda kullanılan Ankara Kart ile ödeme yapabilecek. 

Ücretsiz olarak dağıtılacak

AA’nın haberine göre proje, Ankara Büyükşehir Belediyesi binasında tanıtıldı. Projenin tanıtımında konuşan Belediye Başkanı Mansur Yavaş projenin taksicilere, müşterilere, belediyelere ve şehir ulaşımına birçok fayda sağlayacağını kaydetti. Projenin Türkiye’de bir ilk olduğuna değinen Yavaş, “Akıllı taksi Projesi tamamlandıktan sonra bu sistem Ankara’daki 8 bin 801 taksiciye ücretsiz olarak dağıtılacaktır.” mesajını verdi.

Hem taksicilere hem de vatandaşlara faydalı olacak

Projenin faydalarını açıklayan ABB Başkanı Mansur Yavaş, taksicilerin müşteriyi durakta beklemeyeceğini müşterilerin uygulama sayesinde taksiciyi bulabilecek ya taksiciyi çağırabileceğini söyledi.

Unutulan eşyalar teslim edilecek

Yavaş’ın vaatleri arasında bulunan akıllı taksi projesinin kapsamında yer alacak uygulamada takside unutulan eşyalar için de bir çözüm düşünülmüş. Buna göre taksi içinde unutulan eşyalar da yer ve konum bilgisi aracılığıyla sahibine teslim edilebilecek. Turistler için uygulama, yabancı dil desteğini içerecek.

Ayrıca, araçlarda yer alacak yüz tanıma sistemiyle İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında güvenlik ve emniyet birimlerince aranan kişiler tespit edilebilecek.