Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ankara Büyükşehir Belediyesi 576 milyon lira zarara uğratıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) iştiraki olan ANFA şirketinin gerçekleştirdiği 2015 yılındaki 1,7 milyar liralık ihaleye yönelik soruşturmanın sonucunda ABB‘nin 576 milyon lira zarara uğratıldığı belli oldu. Zarara ilişkin suç duyurusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Beş yıl önce gerçekleştirilen ihalede Parklar, Refüjler, Yan Bantların Yeşil Alanları, Piknik Alanları, Rekreasyon Alanları, Mezarlıklar, Havuzlar ve Göletler ile Belediye’ye Ait Tesislerin Bitkisel, İnşaat, Tesisat, Elektrik, Bakım ve Onarım Hizmet Alımı işlerine yönelik Teftiş Kurulu, soruşturma gerçekleştirdi.

Teftiş Kurulunun yaptığı soruşturmanın sonucunda belediyenin 576 milyon lira değerinde zarara uğratıldığı gerekçesi ile Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. ABB‘nin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 28 Aralık 2015 tarihinde ANFA şirketine ait 01 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında 1 milyar 722 milyon 220 bin 502 liralık masrafla şehir sınırları içerisindeki; Parklar, Refüjler, Yan Bantların Yeşil Alanları, Piknik Alanları, Rekreasyon Alanları, Mezarlıklar, Havuzlar ve Göletler ile Belediyemize Ait Tesislerin Bitkisel, İnşaat, Tesisat, Elektrik, Bakım ve Onarım Hizmet Alımı işlerinin ihalesini verdi.

İş ertelendi

Beş yıl önce yapılan ihalenin sözleşmesi 20 Ocak 2016 tarihinde imzalandı. Sözleşmedeki iş süresi 1 Ocak 2016 tarihi 31 Aralık 2017 tarihi arasında belirlenirken işe 25 Ocak 2016 tarihinde başlandı. Genel Sekreterlik makamının 2 Ocak 2018 tarihinde verdiği onayla  iş bitimi süresinden itibaren 92 takvim günü ek zaman verildi. İhaleyle verilen iş, neredeyse 28 aylık bir süreye yayıldı.

Teftiş Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucunda işin ihalesinde iş kalemi olarak 5 bin 301 pozun yer aldığı belirtilirken işin uygulaması sırasında ise bin 817 pozda çalışılmadığı kaydedildi. Soruşturmada, ayrıca, yapılan pozlardaki belirtilen metrekarelerin (çim, çiçeklik alan, ağaçlık alan, sert zemin temizliği, vb.) hakediş evraklarına yükseltilerek yansıtıldığı belirlendi.

Maliyetler piyasa fiyatlarından çok yüksek

Soruşturmayı yürüten ABB‘nin Teftiş Kurulunun hazırladığı raporda; yaklaşık maliyetin piyasa fiyatlarından oldukça fazla olduğunun ve fiyatı yüksek olan imalatların miktarının artırılmasının idareye zarar verdiğinin altı çizildi. İhaleyi alan şirketlere, idareyi zarara uğrattıkları gerekçesiyle ek soruşturma açıldı.

Kaynak: Gazete Duvar