Kategoriler
Gündem Koronavirüs Sağlık

Ankara Tabip Odasından #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz etkinliği

Ankara Tabip Odası (ATO), sağlık çalışanlarına ölümlere ve artan hasta sayısına dikkat çekmek ve salgın nedeniyle vefat eden yurttaş ve sağlık çalışanlarının anısına 14 Eylül ile 18 Eylül arasında siyah kurdele takma çağrısında bulundu.

ATO Yönetim Kurulu tarafından yayımlanan duyuruda #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz etkinlikleri düzenleneceği belirtildi. Buna göre ATO, sağlık çalışanlarından 17 Eylül Perşembe gününde koronavirüs kaynaklı yaşamını yitiren sağlık çalışanları ve yurttaşlar için 1 dakikalık saygı duruşu yapılmasını talep etti.

Hükûmetten talepler

Ankara Tabip Odası, salgın nedeniyle hastalanan ve hayatını kaybeden çalışanları için Kovid-19 “Meslek Hastalığı” olarak kabul edilmesini, çalışma süresinin 6 saate indirilmesini; dinlenme yerinin ve zamanının pandemi hesaba katılarak yapılmasını ve yeterli sayıda koruyucu ekipman sağlanmasını talep etti.

Salgını önlemenin yurttaşların bireysel çabalarına inisiyatif vermenin geçerli yöntem olmadığı belirtilen açıklamada; sağlık meslek birlikleri başta olmak üzre bilim insanları, sendikalar, yerel yönetimler ve kent konseylerinin yanı sıra konuyla ilgili bütün örgütlerin virüse karşı mücadelede söz sahibi olması talep edildi.

İnsan yaşamı öncelikli olmalı

Salgın vakalarıyla ilişkin toplumu şeffaf bir şekilde ve doğru bilgilendirilmeye derhal başlanması gerektiği de talep edilen bildiride insan yaşamının öncelikle korunması gerektiği kaydedildi.

Bildiride “Çalışma yaşamı, ulaşım, eğitim başta olmak üzere toplu bulunma ortamlarına dair insan yaşamını önceleyen, insan emeğinin değerini koruyan yasal ve idari düzenlemelerin hak kaybı yaratmadan, zorunlu alanlar dışında üretime ara verilmesini yoksul kesimleri – emekçileri gözeterek ivedilikle yapılmasını bekliyoruz.” denildi.

Öte yandan salgına yönelik açıklanan verilerin şeffaf olmadığı, Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısının belirtildiğinden daha yüksek olduğu işaret edildi.

Bunun üzerine Tabip Odaları ve sağlık kuruluşları, sosyal medya üzerinden #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz etiketiyle paylaşımlarda bulundu.

#YönetemiyorsunuzTükeniyoruz haftası ilan edildi

Türk Tabipler Birliği, 14 Eylül ile 18 Eylül arasını #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz haftası ilan etti. Kocaeli Tabip Odası tarafından yayımlanan bildiride hükûmetin salgının yayılmasına ilişkin sorumluluğu yurttaşa attığı dile getirilerek hükûmete yönelik “…tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceğiz!” denildi.