Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ankara ve İzmir’de açlık sınırı… Sınır asgariye yaklaştı

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre asgari ücretin net 2 bin 325 lira olduğu Türkiye’de dört kişilik bir hanenin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için günde en az 76 lira 41 kuruş harcaması gerekiyor. Açlık sınırı olarak nitelendirilen bu değer, aylık olarak 2 bin 292 liraya denk geliyor.

Yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için harcaması gereken günlük miktar en az 19 lira 72 kuruşken yetişkin bir erkeğin günde en az 20 lira 37 kuruş harcaması gerekiyor. BİSAM’ın araştırmasına göre 10 ile 18 yaşları arasındaki çocuk veya genç yetişkinin günde en az 21 lira 77 kuruş beslenmeye harcaması gerekiyor. Buna göre 4 ile 6 yaş arasındaki çocuğun beslenme masrafı ise 14 lira 54 kuruş oluyor. Bu sayılara göre yoksulluk sınırı da 7 bin 929 lira olarak hesaplandı.

Bu yılın ilk ayında açlık sınırı 2 bin 250 lirayken yoksulluk sınırı 7 bin 782 liraydı. Geçen yılın ocak ayında ise açlık bin 965 lirayken yoksulluk sınırı ise 6 bin 798 liraydı.

Ankara’da açlık sınırı 2.253 lira

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi, İstanbul’daki açlık sınırının 2 bin 445 lira olduğunu; İzmir’deki bu sınırın 2 bin 475 lira olduğunu, Ankara’daki açlık sınırının ise 2 bin 253 lirada olduğunu kaydetti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO); elektrik, elektronik, kontrol, otomasyon, telekomünikasyon ve biyomedikal mühendislerine yönelik krizin iş ve gündelik yaşamına etkisini tespit etme amacıyla anket çalışması düzenledi. EMO‘nun anket çalışmasına göre bu meslek grubuna ait olan insanlardan yüzde 31.2’si işsiz durumunda bulunuyor.

“Her üç mühendisten biri işsiz”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan EMO Başkanı Gazi İpek, “Bir başka deyişle yaklaşık olarak her üç mühendisten biri işsiz durumdadır” dedi. Elektrik Mühendisleri Odasının hazırladığı verilere göre bu işsiz mühendislerin 610’u bir yıldan az bir süre boyunca işsiz durumundayken 496’sı bir ile iki yılı içeren bir zaman aralığından beri işsiz konumunda.

Ankete katılan işsiz mühendislerin 120’si ise iki yıldan fazla bir süredir işsiz.

Sosyalleşemiyorlar

EMO‘nun yaptığı anket çalışmasında katılımcıların “İş aramak dışında aktivitem kalmadı”, “Para harcamamak için evden dışarı çıkmıyorum”, “Sosyal hayatım bitti”, “Hiç arkadaşım kalmadı”, “Özel hayatımda problemler yaşıyorum”, “Dışarıya çıkamıyorum.” ifadelerini kullandığı kaydedildi.