Kategoriler
Emlak Haberleri

Antalya ilinde doğal sit alanına kaçak villa yapıldı

Antalya ilinde birinci derece doğal sit alanı ilan edilen bölgede koronavirüs (covid-19) fırsatçılığı yapıldı. Buna göre, Demre ilçesinde korumaya alınan alanda, belirli kişilerce 48 saatlik bir zaman dilimi karşısında sit alanına villa dikildi.

Antalya ilinde salgın hastalığı fırsat bildiler

Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı kapsamında alınan tedbirler fırsatçıları dışarı döktü. Antalya ilinde Demre ilçesinde bulunan ve birinci derece koruma alanı ilan edilen bölgede, belirli noktayı satın alan kişilerce villa yapıldı.  Gözüne kestirdiği alanları işgal edenler, Antalya ilinde 48 saat içerisinde Sahil Güvenlik ekiplerinin uyarısına aldırış etmeden, yoğun bir çalışma başlattı. Yapılan kaçak villanın 3 gün içinde inşa edildiği tespit edilirken, malzemelerin bölgeye kayıklar yardımıyla getirildiği ve raylı vinçle taşındığı belirtiliyor.

Demre’ye bağlı Kekova Koyu’nda gerçekleştirilen kaçak villa, kültür varlığı ilan edilen ve yapılaşmanın yasak olarak bilinen bölgede yapıldı. Koyun karşısına konumlandırılan villa, yakın zamanda Demre Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi. Ancak Demre’nin Uçağız Mahallesi konumuyla dikkat çeken villa, 1304 metrekarelik zilyetliği ile içinde 1990 yapımı 98,50 metrekarelik ev ve zeytin ağaçları bulunan bölgenin mirasçıları tarafından İstanbul’da satıldığı ortaya çıktı.

Mirasçılar doğal güzelliği satışa çıkardı

Yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğu bölgede satışı gerçekleştirenler, doğal güzelliğe sırt çevirdi. 7 Kasım 2018 tarihinde, beyana esas, yapı kayıt belgesi alındığı tespit edilirken; 6 Nisan 2020’de yapının noter aracılığıyla M.A. adlı kişiye devri gerçekleştirilmiştir. Burada belirli olan çelik konstrüksiyon ve ahşap balkonlu villa ise koronavirüs (covid-19) hastalığını fırsat bilen kişilerce dikildi. Bitme aşamasında bulunan kaçak yapıda ise Sahil Güvenlik ekiplerinin yardımlarıyla, Demre Belediyesi ekiplerince mühürlendi.

Doğal güzellikte tahribata neden oldular

Bölgede gelecek nesillere aktarılması beklenen doğal güzellikler imar kapsamında korunurken, alan kişiler tarafından tahribata neden oldu. Kaçak yapının ekiplerce 48 saat içinde tamamlandığı ortaya çıkarılırken, inşaat aşaması öğrenildi.

Kaçak villanın yapımında toplamda 15 kişinin çalıştığı, çelik konstrüksiyon ve ahşap malzemelerin kayıkla bölgeye taşındığı söyleniyor. Ayrıca teknenin bağlanabileceği rıhtıma villanın olduğu bölgeden yaklaşık olarak 30 metre yukarıya raylı vinç sistemi kuruldu. Ada içerisine getirilen malzemelerin bu vinç yardımıyla yukarı çekildiği öğrenilirken, 15 kişilik ekip 48 saat aralıksız çalıştı. Bu sırada kaçak yapının ihbarını alan Demre Belediyesi ise Sahil Güvenlik ekipleriyle işbirliği yaparak olay yerine vardı. Gelen ihbarın doğruluğu karşısında mühürleme işlemi gerçekleştirildi.

Demre Belediyesi’nden kesin yıkım kararı

Günümüz Demre Belediyesi Başkanı olan İYİ Partili Okan Kocakaya, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan işlemin akıl almadığını, yapılaşmanın yasak olarak bilindiği bölgede kişilerin bu işi bilinçli yaptığını belirten Kocakaya; verilen yapı kayıt belgesinin de geçerli olmadığını söyledi. “Yerin hazine arazisinde bulunduğu ve tapusu olmadığı belirtilirken, bu bölgeye herhangi bir yapı kayıt belgesinin verilmesinin olanaksız olduğu biliniyor. Üstelik bölgede evine çivi çakan dahi mahkemeye düşerken, doğal sit alanında gerçekleştirilen kaçak yapı için yasal süreç hızlandırıldı.” ifadelerini kullandı.

Antalya Valisi Münir Karaoğlu ise konuyu yakından takip eden diğer isimlerden biri oldu. Buna göre, İmar Kanunu kapsamında, Kıyı Kenar Kanunun hiçe sayıldığı villa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmalar yaptığını belirtti. Bu bölgeye yapıyı inşa edenler 3 gün içerisinde yıkımı gerçekleştirmediği vakit, kendi ekiplerince çalışmalara başlanacağını söyleyen Karaoğlu, hazine arazisine yapılan yapılaşma yüzünden kişilerin hüküm bile giyebileceğini hatırlattı. Vali, Ramazan Bayramı öncesinde yıkılması belirlenen yapı için asla taviz verilmeyeceğinin de altını çizdi.