Kategoriler
Emlak Haberleri

Antalya ve İstanbul’da konut talepleri eylül ayında artışa geçti

Antalya ve İstanbul’da konut talep artışı pandemiye rağmen sürüyor. Açıklanan Eylül ayı konut verileri geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış gösterdi. Salgın hastalıkla değişen emlak trendlerinin Antalya’da yanıt bulmaya devam ettiği süreçte, yabancı alıcılar tercihlerini Türkiye’den yana kullandı. Süreç bazında uluslararası yatırımcıya satış yapan gayrimenkul sektörü payını yüzde 26.1 kadar arttırmış; alıcıların sıklıkla ilgi alanı haline gelen kentlerin Antalya ve İstanbul olduğu bilgisi verilmiştir.

Antalya ve İstanbul’da konut alım istekleri

Eylül 2020 konut verilerince taleplerin sıklıkla iki kenti kapsadığı görüldü. Salgın hastalığın getirmiş olduğu yeni yaşam koşullarına yanıt veren Antalya, özellikle yabancıların isteklerinde öne çıkıyor. Türkiye genelinde konut satış ve fiyatlarının daima İstanbul’da lider konumuna yükseldiği bilgisinin ardından satışlardaki iki popüler isim değişmedi. Ocak-Eylül dönemi içinde 17 bin 91 konuttan daha fazlasını alan yabancılar Türkiye’deki seçeneklerini Antalya ve İstanbul’dan kullandı. Toplam satış değerleri içinde yüzde 65 pay bulunduran uluslararası kitlenin ilgisi ise sektör açısından hala umut verici.

Satışlarda salgın hastalık korkusu

2018 yılından bu yana durgunluk yaşayan sektörün canlanacağı haberleri 2020’ye sarkmıştı. Ancak kimsenin hesap etmediği yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tüm dünyayı olumsuzluğa sürükledi. Sıklıkla döviz kurundan etkilenen Türkiye’nin üretim payında düşük olması sebebi ile çoğu vatandaşa istihdam yolları kapandı. İnşaat ve gayrimenkul sektöründeki hareketlilik yalnızca belli başlı firmaları kapsamıştır.

Mart-Temmuz arasında uluslararası sınırların neredeyse tüm dünya üzerinde kapandığına dikkat çeken hükümet süreci değiştirmek için çaba sarf etti. İki baş sektörün ekonomide son derece önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, konut satışlarındaki hareketliliğin düşük faiz kampanyalarıyla yeniden başladığını duyurdu. Temmuzda dış dünyaya açılan gelişmiş Avrupa ülkeleri uçuşlarını kademeli olarak arttırdı. Bunun üzerine Türkiye’de konut taleplerinin Eylül ayında geçtiğimiz aylara göre daha fazla arttığı tespit edildi.

Toplam satışta yüzde 64’lük pay

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancı alıcılar ülke genelinde tercihlerini sıklıkla Antalya ve İstanbul’dan kullandı. Geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 26,1 artış yaşayan konut satışları, rakamlarda 5 bin 269’a ulaşmıştır. Sıralamada liderliği üstlenen İstanbul’un 2 bin 370 ile yabancıların gözde ismi olduğu açıklanırken; İstanbul’u 1081 ile Antalya, 347 ile Ankara, 239 ile Bursa ve 191 ile Mersin izledi. Toplam satış payı içinde yüzde 64 oranına ulaşan yabancıya satış rakamlarının 3 bin 388 adedi Antalya ve İstanbul’dadır.

Rusların Antalya aşkı devam ediyor

Yabancıların sıklıkla Antalya’dan konut alma isteğinin TÜİK verilerince kanıtlandığından bahsetmiştik. Kent genelinde potansiyel alıcı kesimi oluşturanların Ruslar olduğu bilgisini paylaşan TÜİK, sahil kesimlerdeki 1+0, 1+1, 2+1 daire tiplerinin projelendirildiği süreçte artışların yaşandığını gösteriyor. Dairelerin 50 ila 120 metrekare arasında değiştiğini gören yabancılar, güvenlikli ve havuzlu sitelerden ev sahibi olmaya hazır.

Çoğunluğun akıllı sistem ve full eşyalı konutları gözlerine kestirdiğini söyleyen emlak danışmanları, alıcılarda büyük kesimin turistlerden oluştuğunu aktardı. Geçen yılın eylül ayına göre bu yıl yüzde 36’lık artış 744 adet konut satışıyla geldi. Ocak-Eylül dönemleri arasında yüzde 18’lik gerileme yaşayan satışların bir anda ivme yakalaması çoğu üreticiyi tatmin ediyor. İlginin gelecek sezonda da devam edeceği konusunda şüpheye kapılmayanlar, Antalya’daki alıcı kesimin Rusya, Ukrayna, Almanya ve Kazakistan’dan oluştuğunu söylediler.